PRIRODNE NEPOGODE

U Rusiji triput više požara u 2011. nego u 2010.

07.06.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Rusija je od proljetos zabilježila gotovo triput više šumskih požara nego u istom razdoblju 2010. koju su obilježili visoke temperature i požari što su poharali ruski teritorij, izvijestilo je u utorak ministarstvo za izvanredna stanja

Ove godine već je izgorjelo oko 617.000 hektara stepe i šume ili gotovo triput više nego godinu ranije, kada je izgorjelo 214.000 hektara, po priopćenju koje je ministarstvo objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Požari su zasad najrašireniji u Sibiru (oko Irkutska i Krasnojarska, u Jakutiji) i na ruskom krajnjem istoku (okolica Habarovska), na slabo naseljenim područjima.

U ljeto 2010. Rusiju, osobito njezin europski dio, opustošili su neviđeni požari koji su zahvatili šume i tresetišta. Šezdesetak ljudi je pritom izgubilo život, a zbog velikih vrućina zabilježena je i povećana stopa smrtnosti.

Ruska vlada naredila je temeljitu obnovu državnog sustava za borbu s takvim prirodnim nepogodama. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kritizirao je u travnju kašnjenje u provedbi tih mjera, napose što se tiče tresetišta u okolici Moskve.

U kolovozu 2010. zbog požara tresetišta Moskva se više dana gušila u oblaku dima.