DEFICIT ANESTEZIOLOGA

U Rumunjskoj su otkazivali operacije. Hoće li se i nama to dogoditi?

06.02.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Hrvatskoj bi se, nakon ulaska u Europsku uniju moglo odgoditi isto što i Rumunjskoj – drastičan manjak anesteziologa koji će, u potrazi za boljim uvjetima, krenuti na Zapad što je u Rumunjskoj rezultiralo i otkazivanjem operacija. Prof. anesteziologije i intenzivnog liječenja Željko Župan, koji je ujedno i predsjednik strukovnog udruženja, kaže kako je situacija s anesteziolozima već sada zabrinjavajuća u Hrvatskoj

Iako se već dugo upozorava na odljev medicinskog kadra nakon ulaska u EU, što se dogodilo novim članicama, posebno je zabrinjavajuća situacija u anesteziologiji. I bez tog aspekta, već ih je sada barem 20 posto premalo, kazao nam je Župan. 'Nas je ukupno 600 u Hrvatskoj, specijalista i specijalizanata i samim time imamo problema u svakodnevnoj praksi', objasnio je.

To se najviše osjeti u jedinicama intenzivnog liječenja gdje leže pacijenti u teškom zdravstvenom stanju, s višestrukim ozljedama. Župan kaže kako je na intenzivnoj mali broj pacijenata, no njihovo stanje iziskuje velik broj anesteziologa koji se za njih brinu.


Procjenjuje kako već sada Hrvatskoj nedostaje 20 posto od postojećeg broja anesteziologa iako mnogi upozoravaju kako Hrvatskoj ne nedostaje liječnika, već kako bi se racionalizacijom situacija poravnala. 'Sigurno da nemamo idealno, stopostotno iskorištene sale, no ta racionalizacija bi doprinijela da se situacija popravi. No siguran sam da nam nažalost nedostaje anesteziologa', tvrdi Župan.

Neki se zahvati, dodao je, tako ne stignu napraviti, a upozorio je da zbog manjka anesteziolozi više dežuraju nego drugi specijalisti. 'Riječ je o pet do osam dežurstava mjesečno u prosjeku, no imamo slučajeva gdje je anesteziolog odradio i 12. Usto, kada netko ode na bolovanje ili godišnji, sustav se urušava', upozorio je Župan.

Na pitanje narušava li takav sustav rada njihovu efektivnost, spremno to odbacuje. 'Anesteziolozi su ljudi koji mogu jako puno raditi.' Specijalizaciju anesteziologije, jednako kao i kirurgiju, završeni mladi doktori medicine sve rjeđe biraju. Župan kaže kako su u trendu lakše specijalizacije. Zaključuje kako, unatoč brojnim problemima, imamo izuzetno kvalitetno intenzivno liječenje, u rangu zapadnoeuropskih zemalja.