TRAGEDIJA U TURSKOJ

U rudniku Soma 232 poginulih, stotine još pod zemljom

14.05.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Prema najnovijim podacima, broj poginulih u urušavanju rudnika u zapadnoj Turskoj popeo se na 232, priopćio je premijer Recep Tayyip Erdogan čiju izjavu prenose turski mediji

Nekoliko stotina rudara još je zatrpano u turskom rudniku Soma unatoč nadljuskim naporima spasilaca, nakon nesreće u kojoj je najmanje 205 njihovih kolega izgubilo život, a nade da će biti još preživjelih sve su manje.

Ministar energetike Taner Yildiz rekao je da je 787 rudara bilo u oknu kada je električni kvar izazvao eksploziju u utorak navečer, upravo u tijeku promjene smjena. Spasilačke ekipe radile su cijenu noć i nastavljaju dalje potragu za preživjelima. Zasad je spašeno 93 ljudi, što znači da ih je u rudniku zatrpano još četiristotinjak, javlja BBC.

Yildiz je rekao da u oknu još gori vatra što ometa napore spasilaca i umanjuje izglede da će se na površinu izvući još preživjelih. Zatočeni se nalaze oko dva kilometra ispod površine, odnosno četiri kilometra od ulaza u rudnik. Spasitelji upumpavaju kisik u okno kako bi one blizu požara održali na životu. Većina poginulih stradala je zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Yildiz je kazao da će ovo vjerojatno biti najsmrtnosnija rudarska nesreća koja se ikad dogodila u Turskoj. Najgora je ona iz 1992. u rudniku u Zongudalku kada je poginulo 263 ljudi.

Rudnik Soma nalazi se 480 kilometara jugozapadno od Istanbula, u pokrajini Manisa. U privatnom je vlasništvu tvrtke Soma Komur Isletmeleri. Ispred ulaza u ugljenokop okupili su se članovi obitelji zatrpanih i poginulih rudara. Na televizijskim snimkama vide se rudari koji pomažu kolegama s licima i kacigama prepunim pepela i prašine. Neki su i u suzama. Preživjeli se dočekuju poklicima oduševljenja. Obližnji veliki hladnjaci u kojima se inače čuva hrana za rudare sad su pretvoreni u privremene mrtvačnice. Policija okupljene članove obitelji drži podalje od ulazi kako bi vozila hitne pomoći imala neometani pristup, prenosi Reuters.

'Naš je glavni cilj sada spasiti radnike kako bi ponovo bili sa svojim voljenima', priopćili su vlasnici rudnika. Vađenje lignita je najveća industrijska grana u regiji Some, područja s oko 100 tisuća stanovnika.

Iako vlasnici rudnika tvrde da su sigurnosni standardi bili maksimalni i često su se kontrolirali, ova je nesreća ponovo u prvi plan vratila problem niske zaštite na radu. Međunarodna organizacija rada (ILO) svrstala je Tursku na treće mjesto od začelja po broju nesreća na radu 2012. Dva ljevičarska oporbena lista izašla su u utorak s naslovima 'Turska je groblje radnika' i 'Ovo nije nesreća nego nemar'.

Turske su vlasti u srijedu proglasile trodnevnu nacionalnu žalost za poginulim rudarima. Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je najavljeni posjet Albaniji i tijekom dana bi trebao posjetiti mjesto nesreće.