EKSPLOZIJE U RUSIJI

U rudniku poginula 43 rudara, 47 nestalih

11.05.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Broj poginulih u dvjema eksplozijama metana u sibirskom rudniku ugljena u utorak se popeo na 43, javila je ruska novinska agencija.

Još 47 osoba smatra se nestalima u najtežoj rudarskoj nesreći koja se dogodila u Rusiji u posljednje tri godine. Agencija je navela da je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao u oblast Kemerovo u kojoj se nalazi rudnik Raspadskaja.

Više od 350 rudara bilo je pod zemljom kad su dvije eksplozije tijekom vikenda pogodile rudnik, 3000 kilometara istočno od Moskve. Prva eksplozija odjeknula je u subotu prije ponoći.

Glasnogovornik ministarstva za izvanredna stanja Valery Korchagin rekao je da je među poginulima 19 spasitelja. Ruska novinska agencija citirala je izjavu ruskog ministra za izvanredna stanja Sergeja Šojgua koji je rekao da iznenadna eksplozija metana i ugljene prašine može izazvati katastrofu.

Eksplozije u rudnicima i ostale industrijske nesreće potaknule su nove pozive ruskim vlastima za poboljšanjem zastarjele infrastrukture i strožim pridržavanjem zakona. Rudnik Raspadskaja jedan je od najvećih u Rusiji. Ima rezerve od 450 milijuna tona ugljena a u 2007. izvađeno ga je 8,9 milijuna tona.

Rudnik je otvoren 1973. i u 40-postotnom je vlasništvu grupe Evraz koju kontrolira ruski milijarder Roman Abramovič.