DUBOKO POD ZEMLJOM

U rudniku na Kosovu zarobljeno stotinu rudara

22.01.2019 u 16:39

Bionic
Reading

U Trepčinom rudniku u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, zarobljeno je stotinu rudara, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika Trepče Šućuri Sadiku za prištinske medije. Rudari se nalaze na dubini od 700 metara i nisu u životnoj opasnosti zato što je ventilacija dobra, kaže Sadiku

"Da, istina je. Ostali su u rudniku. Prva smjena je obavljala poslove. I dogodilo se šta se dogodilo, izgorio je glavni trafo koji snabdjeva rudnik strujom. Trenutno su u rudniku. Nisu životno ugroženi. U kontaktu smo, ventilacija je dobra. Unutra je oko 100 ljudi. Nalaze se u regiji 11 na dubini od oko 700 metara”, rekao je Sadiku za Gazetu ekspres, prenosi KoSSev.

Naveo je da traže alternativni način upravljanja liftom kako bi izvukli rudare.

“Nisu u životnoj opasnosti. Radimo na traženju alternativnog rješenja izvlačenja iz rudnika dok lift ne proradi”, zaključio je.  

Vijest je potvrdio i direktor glavnog odbora Trepče, Ardian Sulja. Rekao je da je situacija pod kontrolom i da će uskoro naći rješenje.

“Istina je, zato što je izgorjela trafostanica, rudari su ostali zarobljeni u rudniku. Ali situacija je pod kontrolom i bit će brzo riješena na drugačiji način”, rekao je Sulja.

Rekao je da su izvan opasnosti i da se ta oblast redovno ventilira. “Zrak se redovito ventilira, komunikacija s rudarima je funkcionalna,“ zaključio je Sulja. 

Do ovog incidenta je došlo nakon što je izgorjela trafostanica koja Trepču snabdjeva strujom.