AKCIJA PARTNER

U Rijeci privedeni dileri; drogu švercali u tjelesnim otvorima

30.10.2012 u 19:24

Bionic
Reading

U opsežnoj kriminalističkoj istrazi slovenske i hrvatske policije u vezi s krijumčarenjem droge iz Slovenije u Hrvatsku, u Sloveniji su uhićene 33 osobe, a u Rijeci 14 osoba te je zaplijenjeno 1600 grama heroina i 200 grama kokaina, doznaje se iz primorsko-goranske policijske uprave

Po riječima glasnogovornika Tomislava Veršića, istragom su obuhvaćene osobe iz Slovenije, među kojima je službenik slovenske krim-policije za kojeg se sumnja da je surađivao s kriminalnom skupinom, te osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a budući da istraga traje, mogla bi se proširiti na još osoba.

Načelnik Odjela za kriminalitet droga u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi Tomislav Kristić izjavio je da je policija jučer u okviru te akcije u Rijeci prijavila četiri osobe te da će vjerojatno prijaviti još desetak osoba zbog kaznenih djela vezanih uz zloporabu droga.

Rekao je da je policija u akciji koja traje od početka 2012. otkrila osobe s riječkog područja koje odlaze u Sloveniju radi nabave heroina za osobnu uporabu i za preprodaju. Kristić je istaknuo da su se, nakon što su otkrili osobe koje su išle u Sloveniju po drogu radi 'dilanja', našli s kolegama iz Slovenije i razmijenili policijske informacije te stupili u vezu s mjerodavnim državnim odvjetništvom u Rijeci i 'krenuli u 24-satni rad'.

Dodao je da se u Rijeci 'ne isplati dilati i to znaju ne samo riječki dileri, nego je to poznato i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama'.



Slovenska policija priopćila je u pondjeljak da je u suradnji s hrvatskom policijom rano ujutro izvela završnu akciju protiv organizirane skupine preprodavača droga te da je riječ o međunarodnoj kriminalnoj skupini koja je u Sloveniji i Hrvatskoj dulje činila kaznena djela vezana uz preprodaju droge.

Rezultate kriminalističke istrage u vezi s krijumčarenjem droge iz Slovenije u Republiku Hrvatsku predstavlili su u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Kopru predstavnici slovenske policije i primorsko-goranske Policijske uprave.

U Rijeci su privedena četvorica dilera za koje se sumnja da su dio međunarodnog narkolanca. Droga je u Rijeku, otkrili su istražitelji višemjesečnim praćenjem i nadziranjem narkomreže, stizala svakoga dana. Na relaciji Postojna-Rijeka automobilima su putovali hrvatski i slovenski dileri prelazeći najčešće preko graničnog prijelaza Jelšane-Rupa s drogom skrivenom u tjelesnim šupljinama, najčešće anusnoj, što je otežalo kriminalističko istraživanje. Na području Rijeke i Matulja preko hrvatskog je kraka lanca organizirana dilerska mreža. Vrijednost prokrijumčarene droge iz Slovenije u Hrvatsku procjenjuje se na dva milijuna kuna

Slovenski mediji objavili su da je uhićeni policajac Boris Iskra, dugogodišnji načelnik Sektora općeg kriminaliteta u Postojni, koji je zadnjih godina radio u koparskoj policijskoj upravi.

Kao vođu čitavog narkolanca navodi se Halila Dedića, državljana BiH nastanjenog na području Pivke u Sloveniji.