ŠIRINA JE BITNA

U Rijeci parkirna mjesta samo za žene

01.06.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Parkirna mjesta označena su upravo na zahtjev pripadnica ljepšeg spola, te ih se na taj način nije željelo diskriminirati već olakšati im ulazak i izlazak iz vozila. S obzirom na to da su šira od 'normalnih', majke s djecom mogu nesmetano iz automobila izvaditi kolica. Mjesta su namijenjena ženama, trudnicama, obiteljima s djecom, ali i očevima ako su u društvu djece

Ogromno slovo P i slika osobe u haljini znakovi su koji se odnedavno mogu vidjeti u garaži Stari grad (Fenixve), a koji pripadnice nježnijeg spola upućuju na parkirna mjesta namijenjena isključivo i samo njima.

Naravno, s obzirom na to da je riječ o parkirnim mjestima za žene, koje prema dobro poznatoj teoriji u muškom svijetu, o vožnji pojma nemaju, spomenuta parkirna mjesta puno su šira od uobičajenih, tako da žene za volanom bez previše manevriranja mogu uparkirati svoje vozilo, piše Novi list

Na taj način ne ugrožavaju ostala vozila, te su drugi vozači mirni i ne moraju razmišljati o tome je li im slučajno neka žena pri parkiranju na »normalnim« parkirnim mjestima očešala limenog ljubimca.

Ponekad je potpuno jasno zašto ženama treba više parkirnog mjesta

Sugovornica Nina Nekić ostala je blago rečeno šokirana kada smo ju upitali da prokomentira spomenuto označavanje parkirnih mjesta tim više što ih prvotno uopće nije primjetila.

– Svoje sam vozilo parkirala na uobičajno parkirno mjesto i da mi niste pokazali znakove koji označavaju parking za žene ne bi iste niti vidjela. To je užasno i jadno, trebali su još i krpu u ruci nacrtati, a sad još neka me uče i kako da uparkiram svoje vozilo i gdje mi je uputno da ga uopće ostavim.

Za mene je to čista diskriminacija, i to posebice što me i pri zapošljavanju, s obzirom na to da sam žena, drugačije gledaju, odnosno pitaju me hoću li imati djecu i koliko njih, kazala je Nekić.

Dodala je kako bi posebno označavanje parkirnih mjesta imalo smisla samo u slučaju da su ona namijenjena obiteljima s djecom, zbog lakšeg ulaska i izlazka iz vozila, ali kako bi se onda trebalo i kotrolirati tko parkira na takvim mjestima. U tom slučaju, kako je naglasila Nekić, i znak bi trebao biti drugačiji, a ne označavati samo ženu u haljinici.

Međutim, Iris Krtica o ovakvim mjestima ima samo riječi pohvale. No, istovremeno i zamjera što nitko ne kontrolira tko parkira na takvim mjestima.

– Evo, ja bih osobno vrlo rado ostavila svoje vozilo na takvom mjestu, ali sva su zauzeta, a dječju stolicu i oznaku da je beba u autu nema niti jedno vozilo uparkirano na takva mjesta.

Drugim riječima, ja koja imam i bebu i kolica morala sam parkirati na normalno mjesto tako da sada ne mogu normalno otvoriti vrata i staviti bebu u auto, kazala je Krtica, dodavši kako smatra da nije riječ o diskriminaciji, već o dobroj inicijativi čije se provođenje u djelo ne kontrolira.

Nove znakove uočio je i Denis Dervišević koji smatra kako je riječ o dobrom rješenju, ako su mjesta namijenjena majkama i očevima s djecom i kolicima, dok, u slučaju da riječ o mjestima isključivo za žene, smatra kako su znakovi diskriminirajući.

– Ako žena smatra da ne može parkirati na normalno mjesto neka parkira na ovo. Ali da se razumijemo ima i muškaraca kojima trebaju nešto šira mjesta, odnosno vozača koji se baš ne mogu pohvaliti vozačkim sposobnostima, kazao je Dervišević.

Dodao je i kako bi, s obzirom na to da je primijetio da mnogi muškarci ostavljaju svoja vozila na posebno označenim »ženskim« mjestima, djelatnici parkinga trebali bi kontrolirati tko ih koristi, te kako bi samo tada takva mjesta imala pravu svrhu.