OTVORENO O SLUČAJU ŽALAC

U raspravi o moralnoj odgovornosti političara letjele teške riječi

14.03.2019 u 07:00

Bionic
Reading

Treba li Gabrijela Žalac dati ostavku zbog prometne nesreće i vožnje s isteklom vozačkom dozvolom? Kakva je moralna odgovornost političara zatečenih u kršenju zakona i sukobu interesa? Gosti Otvorenog bili su Sunčana Glavak (HDZ), Branimir Bunjac (Živi zid), Mirando Mrsić (Amsterdamska koalicija), Robert Jankovics (predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti) i novinar Ivan Hrstić

'Ministrica je ponudila svoju ostavku i postupila je moralno. Nije isto zaboraviti produžiti vozačku dozvolu, za što je ministrica platila kaznu - ili voziti pijan', kazala je Sunčana Glavak. Smatra da građani žele da se u Saboru govori o drugim temama, poput gospodarskih podataka, rasta plaća i mirovina. Smatra kako u ovom slučaju nitko od saborskih zastupnika nema pravo prejudicirati pravni postupak. 'Moramo se ponašati pristojno, biti moralni i imati uzuse koje vučemo iz obitelji, to je ono za što se ja osobno zalažem', dodala je.

Branimir Bunjac kazao je kako se u slučaju Žalac radi o bahatosti - 'sad sam ministrica pa mi nitko ništa ne može, ne moram se baviti običnim stvarima'. Dodao je kako se može složiti sa Sunčanom Glavak da se ostavke daju zbog puno važnijih razloga - 'primjerice slučaja Borg i neuspjele nabave zrakoplova'.

'Moralna odgovornost političara puno je veća od odgovornosti građana. Ministrica je vozila 1003 dana bez važeće vozačke dozvole. To je bahato i ministar to ne smije sebi dopustiti', kazao je Mirando Mrsić. 'Odluka premijera da je ne smijeni pljuska je građanima i poruka da vam je sve dozvoljeno ako imate iskaznicu HDZ-a', smatra. Dodao je kako je ovo bila prilika da se u Hrvatskoj postave novi kriteriji. Upitao je i ima li ministrica sustav e-građanin.

Zaiskrilo između Miranda Mrsića i Sunčane Glavak

Sunčana Glavak odgovorila je Mrsiću kako je bio ministar u vladi Zorana Milanovića, koja je imala vremena ispraviti moralne dileme. 'Izbrojite koliko je dana od 2012. do 2016. prošlo koliko je on bio ministar i koliko je njegova supruga dugovala 10,2 milijuna kuna - a taj se iznos morao platiti', poručila je Mrsiću te podsjetila na prometnu nesreću Radimira Čačića, u kojoj je poginulo dvoje ljudi. 'Tad je rečeno da nema potrebe da Čačić odstupi prije donošenja pravomoćne presude', istaknula je.

Mrsić joj je odgovorio kako je dug njegove supruge riješen na sudu nagodbom. 'Radi se o sporu između HZZO-a i multinacionalne kompanije. Da je bilo nejasnoća, nagodbe ne bi bilo', kazao je. Dodao je kako je Glavak bila zamjenica glasnogovornice Sanaderove vlade te upitao što to govori o njezinom kredibilitetu.

  • +22
Sva lica Gabrijele Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrstić: Premijer je ostavku Žalac trebao prihvatiti

Ivan Hrstić razumljivim smatra to da ministrica nije pogledala u datum na svojoj vozačkoj jer nije vozila svaki dan, nego eventualno pokoji vikend. 'Ministar podnosi bezuvjetnu ostavku u dva slučaja - kad želi provesti svoj program, a nema podršku u Vladi, i onda kad nešto skrivi, a Vlada ne može iz toga isplivati nedužna. Zasad nemamo dokaze da je ministrica vozila prebrzo. Ministrica je postupila ispravno, stavila je mandat na raspolaganje, ali mi smo to trebali doznati taj dan, a ne dva dana poslije', kazao je Hrstić. Međutim, smatra da je premijer njezinu ostavku trebao prihvatiti, ne zato što je ministrica kriva, nego zato što su se poklopile dvije stvari, nesreća i nevažeća vozačka dozvola.

Robert Jankovics osobno smatra da je premijer dobro postupio. 'Radi se o dvije odvojene stvari. Da nekome na cestu izleti dijete, to se može svakome dogoditi. U slučaju nevažeće vozačke dozvole - ne radi se o svjesnom i namjernom činu. Nema namjere, nema dvostrukih mjerila, a ministrica je kažnjena i sukladno tome nema političke odgovornosti', zaključio je.

Branimir Bunjac kazao je kako danas postoje dvije Hrvatske: HDZ-ova, u kojoj ne odgovarate za svoje postupke, i građanska, pristojna Hrvatska. 'Prihvatili su Tomislava Sauchu kao svog prijatelja, nakon toga nemamo o čemu pričati', kazao je. Na pitanje da komentira navode Hrvoja Runtića da su u Živi zid pod okriljem noći stizale žute koverte s donacijama koje nigdje nisu zavedene odgovorio je kako je Runtića, kad je bio član Mosta, kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer je zatajio 250 tisuća kuna poreznog duga njegove supruge.