kredit

U pulskoj bolnici potpisan ugovor o jamstvu za dodatnih 150 milijuna kuna zajma

02.03.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković bio je u ponedjeljak, u sklopu jednodnevnog posjeta Istri, u novoj zgradi Opće bolnice u Puli na potpisivanju ugovora o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza te najveće zdravstvene ustanove u Istri, tj. za dodatnih 150 milijuna kuna

Naime, Vlada je na sjednici održanoj početkom studenoga prošle godine potvrdila da će s dodatnih 150 milijuna kuna poduprijeti izgradnju i opremanje nove pulske bolnice. Državnim jamstvima osiguran je kredit za pulsku Opću bolnicu u Erste & Steiermärkische Banci u Rijeci kako bi se priveo kraju najvažniji istarski projekt. S tim u vezi dana je suglasnost Ministarstvu zdravstva za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna od 2020. do 2035. godine.

Ugovor su danas potpisali ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Za gradnju nove Opće bolnice u Puli dosad je iz dva kredita osigurano 600 milijuna kuna. Sporazumom o sufinanciranju izgradnje nove bolnice, koji su potpisale Vlada, Istarska županija i pulska Opća bolnica u srpnju 2011. predviđeno je da država osigurava 75 posto godišnjih anuiteta, a županija ostalih 25 posto kroz cijelo razdoblje otplate kredita.

Za te kredite država je izdala jamstva bankama, no kako je tijekom gradnje bolnice bilo promjena uglavnom zbog izmjenama zakona kojima se definira gradnja, ili onih kojima se utvrđuju uvjeti u zdravstvenim ustanovama, osigurani novac više nije bio dostatan za dovršetak investicije.

Naime, zbog unaprjeđenja projektnih rješenja i prihvaćanja najsuvremenijih tehnologija u medicini, potrebno je bilo osigurati još 150 milijuna kuna.

'Dodatna financijska sredstva ne znače povećanje investicije u odnosu na planirana. Prema sporazumu iz 2011. godine, planirano je da će cijeli projekt s gradnjom i opremanjem iznositi 800 milijuna kuna, a mi ćemo doći do brojke od 750 milijuna kuna', izjavila je za Hinu ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

Plenković će tijekom boravka u Istarskoj županiji posjetiti i Umag, gdje će se sastati s predstavnicima Hrvatske udruge turizma i Grada Umaga. Osim predsjednika Vlade, u posjet Istri stigli su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar turizma Gari Cappelli.