POKRIVAČ OD 30 CENTIMETARA

U Puli tek najstariji pamte ovakav snijeg

19.12.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Istrani zadnjih desetljeća ne pamte snježno nevrijeme kakvo je poluotok u noći s petka na subotu prekrilo visokim bijelim pokrivačem, koji je izazvao neviđene probleme u prometu, opskrbi, hitnoj medicinskoj pomoći...

U Puli je snijeg visok oko 30 centimetara te unatoč radu zimskih službi, i posipavanju cesta, zbog skliskosti nogostupa pod ugaženim snijegom, građani padaju i lome ruke i noge, tako da ekipe pulske hitne pomoći imaju pune ruke posla, piše Jutarnji list

Zbog stanja na pulskim cestama i istarskim prometnicama pulska hitna pomoć je blokirana, tako da apeliraju na građane koji trebaju njihovu pomoć da se dovezu ili da ih se doveze s osobnim vozilima s lancima, čime će prije dobiti liječničku pomoć, nego da čekaju na njihove ekipe.

Pula pod snijegom

- Totalno smo blokirani, dvije medicinske ekipe koje rade u smjeni ne stignu zbog prometnog kaosa intervenirati koliko građani traže - rekao nam je dežurni liječnik pulske Hitne pomoći.

Pulski vatrogasci imaju 50 poziva građana za intervencijom, uglavnom se radi o srušenim stablima i granama na automobile i na prometnice, tako da su do podneva uspjeli intervenirati 20 puta.

Zbog hitnoće utvrđuju se prioriteti, tako da vatrogasci, prema riječima zapovjednika pulska Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, rješavaju hitnije i opasnije slučajeve.

Puli je organiziran Stožer zaštite i spašavanja koji moli Puljane da pomognu vatrogasnim i gradskim komunalnim službama u normalizaciji života i prometa čišćenjem i uklanjanjem snijega. Pozvani su također građani i vlasnici poslovnih objekata da prvo očiste snijeg u svom dvorištu kako bi se spriječile nezgode i nesreće te da samo u slučaju krajnje potrebe koriste osobna vozila sa zimskom opremom.

Pod bijelim pokrivačem pucala su i stabla

U mnogim pulskim prodavaonicama u jutarnjim satima nije bilo kruha, pa su ga građani u redovima čekali u obližnjim pekarnicama.

Većina radnika velikih trgovačkih centara nije uspjela očistiti prilaz, tako da su rijetki kupci imali problema i s parkiranjem. Najtraženiji artikal koji se kupovao bila je lopata.

Ecio Korenić iz pulskoj naselja Šijane, čija je supruga vlasnica salona za ljepotu, veli nam kako se uz otežane uvjete prometovanja “razletio“ po pulskim prodajnim centrima u potrazi za lopatom.

- Zbog klijenata, koji su srećom otkazali današnji posjet, bio sam primoran kupiti lopatu da bih očistio snijeg ispred kuće i salona. Nevjerojatno je koliko su naši trgovački centri nespremno dočekali snijeg i zimske uvjete jer sam lopatu kupio tek u petom pokušaju. Imao sam sreću jer su u jednom velikom šoping centru ostale zadnje četiri lopate - ističe Korenić.

Dok snijeg odraslima i gradskim službama zadaje velike glavobolje i probleme, mlađi i djeca uživali su u grudanju i pravljenju snjegovića. Najoriginalniji je svakako bio onaj ispred pulske ribarnice čije su ruke bile od škampa i ribe, a onom na pulskom Korzu crne masline zamijenile su oči i zube.

Posebna atrakciju bila je kad je Zoran Uravić, vlasnik ranča i konjičkog kluba iz Manjadvoraca, projahao bijelom Pulom na konju Wolfu, europskom prvaku, ispred Arene.

- Spojio sam ugodno i korisno. Stigao sam u Pulu da bih kupio kruh, usput trenirajući Wolfa za skorašnje svjetsko prvenstvo. Nastavljamo prema Medulinu, tako da ćemo danas proći 90 kilometara u ovim zimskim, za nas idealnim uvjetima - kazao je Uravić.

Ispod Arene dvojica mladića, Tedi i Nenad, muku su mučili sa stavljanjem zimskih lanaca na gume svog auta. Kad su otvorili kutiju s lancima i vidjeli napis „Made in China“ nisu krili bijes što s stavljanje lanaca za njih pokazalo teškim i kompliciranim poslom, a ne jednostavnim i brzim kako su mislili.

Matija Kos s Verude, na nagovor sinova,“naoružanih“ biciklom i skijaškom opremom, uspješno se pješke spustio do središta Pule

- Ovakav snijeg ja kao rođeni Puljanin ne pamtim. Dolazeći u grad vidjeli smo brojna srušena stabla i grane po cestama, ali je klincima sve zabavno i veselo pa im pravim društvo u ovim rijetkim, za njih snježnim radostima - kazao je Kos. Kako se najavljuje novi snježni val, građani se pozivaju na poštivanje zimskih uvjeta vožnje i prometovanja te na dodatan oprez.