PRVI POKAZATELJI SEZONE

U prva tri mjeseca manje turista, ali više noćenja

13.04.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Na hrvatskom Jadranu je tijekom prva tri mjeseca ove godine boravilo gotovo 252 tisuće turista, što je četiri posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, ali je s gotovo 778 tisuća noćenja zabilježen plus od jedan posto, prvi su nepotpuni podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Nešto bolje rezultate jadranska su odredišta zabilježila u ožujku, u kojem ih je posjetilo 11 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine ili 135,3 tisuće, ostvarivši 16 posto više noćenja ili gotovo 401 tisuću.

Nešto više od polovice turističkih dolazaka i noćenja na Jadranu i u prva tri mjeseca i u ožujku ove godine ostvarili su strani turisti, koji su time i 'najzaslužniji' za navedene ukupne poraste.

U prva tri mjeseca ove godine na Jadranu je bilo osam posto više stranih turista i 13 posto više njihovih noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, dok ih je u ožujku došlo čak 29 posto više nego u istom lanjskom mjesecu ostvarivši i 37 posto više noćenja.

Lanjski pad dolazaka i noćenja domaćih turista na Jadranu nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine - došlo ih je 16 posto manje, a ostvarili su i 13 posto manje noćenja.

Slično je bilo i u ožujku ove godine, pad dolazaka domaćih turista u odnosu na ožujak prošle godine iznosio je 13 posto, a pad u noćenjima 16 posto.