RAZMATRA SE MODEL JEDAN ČLAN - JEDAN GLAS

U prosincu prvi unutarstranački izbori u Mostu, Petrov jedini kandidat?

29.10.2016 u 10:08

Bionic
Reading

Politička platforma Most nezavisnih lista, s kojom su Božo Petrov i njegovi suradnici već dvaput nastupili na parlamentarnim izborima, kroz mjesec i pol dana konačno će postati prava, jasno i transparentno strukturirana politička stranka. U prosincu će biti održani i prvi unutarstranački izbori za predsjednika Mosta i ostale članove vodstva stranke

Naravno, očekuje se da će lider Mosta Božo Petrov biti izabran za predsjednika stranke. Vjerojatno se nitko drugi neće ni kandidirati šefa stranke. Više sugovornika iz Mosta potvrdilo nam je da je već osnovana radna skupina koja priprema nekoliko verzija novog Statuta stranke, a koja će verzija postati konačna, znat će se poslije sastanka Nacionalnog vijeća idućeg tjedna.

Novu stranku neće biti potrebno osnovati i registrirati u Ministarstvu uprave jer će samo izmijeniti Statut postojeće stranke Most nezavisnih lista. Ta je stranka, sa sjedištem u Metkoviću, upisana u Registar političkih stranaka u siječnju 2013. godine, pet mjeseci prije lokalnih izbora na kojima je Božo Petrov postao gradonačelnik Metkovića.

Ivica Relković
, čovjek koji djeluje iz sjene, ideolog Mosta i uz Petrova najutjecajniji član Mosta, nije nam želio otkriti koji model novog ustroja stranke on osobno preferira da javnost, tako tvrdi, ne bi stekla pogrešan dojam da time prejudicira konačnu odluku Nacionalnog vijeća Mosta.

Pošto je u igri nekoliko radnih verzija novog Statuta i ustroja Mosta, zasad se ne zna kako će se birati novi predsjednik Mosta. Hoće li se birati po principu jedan član - jedan glas ili će ga izabrati delegati, još nije odlučeno. Iz razgovora s članovima Mosta stekli smo dojam da bi Petrov želio da se unutarstranački izbori održe po principu jedan član - jedan glas.

Upravo zbog iznimne netransparentnosti donošenja odluka u Mostu, Petrov i njegovi suradnici često su i s pravom kritizirani. Javnosti nikad nisu jasno rekli kako su, primjerice, izabrani članovi Nacionalnog vijeća, jesu li uopće birani, tko je sve član tog stranačkog paratijela i koje su sve točno ovlasti Nacionalnog vijeća.

Lider Mosta Božo Petrov o novom ustroju Mosta i skorim unutarstranačkim izborima još ne želi detaljnije govoriti, potvrdio nam je samo kako je plan da se izbori u Mostu održe u prosincu i da postoji nekoliko radnih verzija novog Statuta, kao i modela kako će biti biran novi predsjednik stranke i ostala članovi stranačkih tijela.

O transformiranju Mosta nezavisnih lista iz nestrukturirane i netransparentne političke platforme u pravu stranku, Petrov i njegovi najbliži suradnici već dugo razmišljaju. Jedna od temeljnih ideja s kojom se krenulo u tu transformaciju bila je spriječiti nastanak 'vječne' partijske oligarhije

Novoizabrani predsjednik Mosta i ostali članovi vodstva stranke bi nakon četverogodišnjeg mandata na vodećim pozicijama u stranci, išli na 'hlađenje'. Konkretno, naredne četiri godine ne bi se mogli kandidirati za vodeće pozicije u Mostu.

Logika takvog promišljanja je da bi se time spriječilo da neki ljudi 'zauvijek' sjede u vodstvu stranke, dok se nekima drugima, perspektivnim članovima Mosta de facto onemogućava napredovanje zbog međusobne povezanosti i međuovisnosti stranačkih oligarha.

U svim političkim strankama u hrvatskoj upravo su oligarsi ti koji se najčešće i najžešće opiru bilo kakvim promjenama i gubitku vlastite moći.