KOPRIVNICA

U pritvoru vlasnici građevinskih tvrtki

17.08.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke, mjesec dana pritvora određeno je 57-godišnjem direktoru i vlasniku poduzeća s koprivničkog područja te 51-godišnjem vlasniku druge građevinskog tvrtke

Protiv dvojice vlasnika poduzeća, kao i protiv 60-godišnjeg koordinatora radilišta u prvom poduzeću, vodi se istraga zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili sedam kaznenih djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, šest kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem službene isprave, zatim kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja pogodovanjem vjerovnika.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak od 2007. do 2009. godine više puta naložio da mu se temeljem neistinitih putnih naloga isplati više od 236.000 kuna, a drugoosumnjičenom 60-godišnjaku 2.900 kuna, iako je službena putovanja obavljao službenim automobilom, a drugoosumnjičeni koordinator radilišta uopće nije obavio službena putovanja. Također se osnovano sumnja da je drugoosumnjičeni, a na nagovor prvoosumnjičenog direktora, izdao neistinite putne naloge temeljem kojih je prvoosumnjičeniku isplaćeno više od 25.000 kuna, iako nije obavio nikakva službena putovanja.

Nadalje, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik oštetio državni proračun i tako što je tijekom 2009. i 2010. godine odobrio da tvrtka plati račun u iznosu većem od 3,4 milijuna kuna drugom poduzeću, iako je njegovo poduzeće imalo dug za neplaćene poreze i doprinose veće od 4,3 milijuna kuna, a tvrtkin račun bio je blokiran te je pokrenut postupak za otvaranje stečaja.

Ujedno se osnovano sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičeni, na nagovor trećeosumnjičenog vlasnika drugog poduzeća, izdavali teretne listove s neistinitim podacima o količini prevezenog šljunka te satima rada kamiona u vlasništvu trećeosumnjičenika te zatim odobrili isplatu računa tom društvu u iznosu većem od 450.000 kuna, iako radovi uopće nisu bili obavljeni.