ukupno 48 zaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji 890 pokušaja napuštanja prebivališta i 11 kršenja samoizolacije

14.04.2020 u 13:01

Bionic
Reading

U Primorsko-goranskoj županiji nema novoozaraženih koronavirusom, a policija je tijekom proteklog tjedna i produljenog vikenda zabilježila 890 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta i 11 kršenja samoizolacije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite

Ukupan broj oboljelih u toj županji je 48, a ozdravilo je 20 osoba, rečeno je na konferenciji za novinare.

Policija je prošlog tjedna zabilježila i pet postupanja u vezi s kršenjem mjera nacionalnog stožera, a odnose se na rad ugostiteljskog objekta, točionice vina, fitness centra, opijanja u zoni benzinske postaje te na druženje veće skupine građana u privatnom aranžmanu ali vidljivog s javnog prostora, kazao je načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske Tomislav Dizdar.

Župan Zlatko Komadina je ocijenio da je stanje u vezi s epidemijom koronavirusa stabilno.

Komadina: Svi zdravstveni djelatnici dobit će pune plaće

Odgovarajući na pitanje o smanjivanju plaća u zdravstvenim institucijama i situaciji u županiji, rekao da će svi zdravstveni djelatnici dobiti pune plaće.

'Limiti će se isplaćivati iz HZZO-a za redovnu djelatnost, neće se isplatiti oni pojačani dijelovi limita koji nisu odrađeni ali to neće utjecati na plaće za zaposlene u zdravstvu. O tome se ustvari rješava na nacionalnoj razini putem kolektivnog pregovaranja'.

Naveo je da se sada neke redovne aktivnosti ne odvijaju, ali i da će nakon epidemije redovni sustav biti preopterećen te da sve treba dobro promotriti. 'Činjenica je da neki rade iznad redovnog ritma, neki u redovnom ritmu, neki su pošteđeni direktnih obaveza, no, nije situacija da se mjeri jedan po jedan, tako da su plaće za ovaj mjesec, po mojim saznanjima, osigurane', rekao je Komadina.

Načelnik Stožera Boras Mandić: Na snazi dosadašnji režim propusnica

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić komentirao je to što je nekoliko gradova i općina na riječkom području potpisalo sporazum o zajedničkom koordiniranju aktivnosti Civilne zaštite, kako građani na njihovu području ne bi morali imati propusnice.

No, objasnio je da su, prema zakonu, sporazum prethodno trebala usvojiti općinska i gradska vijeća, što nije bilo učinjeno, zatim potpisati načelnici i gradonačelnici, poslati ga Županijskom stožeru Civilne zaštite, a on nacionalnom stožeru na suglasnost. Taj je postupak u tijeku, a na snazi je dosadašnji režim propusnica.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je kazala da je u crikveničkoj Thalasshotherapiji sada hospitalizirano 16 osoba, jednak broj muškaraca i žena, a šest osoba ima pridružene i druge kronične bolesti. U Thalasshotherapiju se smještaju osobe pozitivne na koronavirus koje su bez simptoma ili imaju blaže simptome.

Navela je da je došla obavijest o pristigloj opremi pa će sve zdravstvene ustavove u županiji i Civilna zaštita dobiti ukupno 37.000 kirurških maski, 1000 maski s višim stupnjem zaštite, 1000 zaštitnih odijela, po 450 vizira i zaštitinih naočala, 44.000 pari rukavica te sredstva za dezinfekciju i termometre. Najavljen je i dolazak dodatnih količina.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović pozvao je građane na solidarnost, kazavši da i dalje treba sprječavati rizike koji se odnose na starije osobe. Pohvalio je županiju koja je osigurala nadstandard za izolaciju u Thalasshoterapiji, gdje ljudi imaju zasebne sobe i viši standard.

'Onaj tko ne želi, uz potpis i vlastitu odgovornost, taj sustav može napustiti, iako bi ostanak bio u najboljem interesu tih osoba, njihovih najbližih i svih građana', naglasio je.