šutnja institucija

U priči o Tolušiću ima dosta rupa. Pitali smo MUP, USKOK i SOA-u za pojašnjenja, evo što su nam odgovorili

25.01.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak Nacional objavio kompromitirajuće i, po službenoj verziji, lažne fotografije potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, spustio se informacijski zastor. Unatoč tolikim pitanjima koja zahtijevaju odgovor i nelogičnosti u izjavama glavnog protagonista Tolušića, nadležne institucije šute. Je li i kada Tolušić prijavio prijetnje i oštećivanje imovine? Zašto je tek sada dobio zaštitu? Ako je mjesecima znao da postoje navedene fotografije, zašto je sjedio skrštenih ruku? Zašto SOA poslije primitka fotografija nije odmah izvijestila DORH, što je dužna po zakonu? Zašto je slučaj preuzeo Uskok?

Odmah poslije objave dviju fotografija na kojima je netko tko nevjerojatno nalikuje potpredsjedniku Vlade s prostitutkom u krilu, koja mu nudi kokain, krenula je usklađena obrana lika i djela Tomislava Tolušića.

Kada je i što točno Tolušić prijavio policiji?

Za razliku od te usklađene priče, on sam izjavio je niz nelogičnosti. Mjesecima je, kaže, na udaru. Prijetilo mu se, uništavalo vozilo supruge, a priznao je i kako već dulje vrijeme zna za postojanje kompromitirajućih fotografija.

I što je učinio? Sam nakon izbijanja afere priznaje da prijetnje i oštećivanja nije shvaćao ozbiljno. No ipak ih je, kaže za Jutarnji list, prijavio policiji 'prije nekoliko mjeseci'.

Na naš konkretan upit kada je i kome Tolušić prijavio takve napade te što je bio sadržaj prijava, u MUP-u ne žele odgovoriti. Je li ikada dao iskaz o tome? Je li prijavio postojanje montiranih fotografija mjesecima prije izbijanja afere?

'U odnosu na objavljene fotografije, sve nadležne institucije uključene su u utvrđivanje svih okolnosti i činjenica, ali i motiva njihovog nastanka', jedino je što odgovaraju.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zašto zaštitu nije dobio ranije?

Postavlja se pitanje zašto ranije nije dobio zaštitu ako mu se prijetilo i ugrožavalo njega i članove njegove obitelji, a poznato je da ima maloljetnu djecu. Niti na to policija ne odgovara. 'U odnosu na dio upita pruža li policija zaštitu potpredsjedniku Vlade ili bilo kojoj drugoj osobi, izvješćujemo kako nismo u mogućnosti javno potvrditi ili demantirati takvu informaciju', sve je što kažu na tu temu.

Koliko je fotografija vještačeno?

Tolušić, očito, ni Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA) nije mjesecima ranije javio kako se oko njega plete nekakva mreža. SOA se fotografijama kreće baviti tek u prošli petak, 18. siječnja. Cijeli ih vikend analiziraju, a nije jasno jesu li u obradi dvije fotografije koje su objavljene ili njih još 20, koliko ih navodno postoji.

Jesu li šaka i cipele dovoljno jak dokaz?

Tada su analizirali i izgled Tolušićeve šake jer on sam tvrdi da ima kraće prste nego 'Tolušić' s fotografije. Kao dokaz da to nije on, poseže se i za nevjerojatnom pričom s cipelama. Potpredsjednik Vlade uvijek nosi 'špic papak', a 'Tolušić' na spornoj fotografiji ima zaobljene cipele. Nije poznato jesu li agenti SOA-e tijekom vikenda prekopali i njegov ormar s obućom kako bi potkrijepili tu tezu.

  • +5
Na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zašto SOA nije izvijestila Državno odvjetništvo?

Iz SOA-e se za tportal pozivaju na članak 56. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. 'Ako SOA prikupi podatke koji ukazuju na pripremanje ili počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, dužna je o istome izvijestiti Državno odvjetništvo. SOA u svom postupanju djeluje u skladu s ovom i ostalim relevantnim zakonskim odredbama', napisali su.

Dakle, naglašavaju da su dužni izvijestiti DORH u slučaju da je riječ o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti. Iz toga što nisu izvijestili DORH moglo bi se zaključiti kako nisu smatrali da je riječ o takvom kaznenom djelu, no onda nije jasno zašto se DORH na kraju ipak uključio u slučaj.

Tko ne govori istinu, Božinović ili Jelenić?

U utorak, 22. siječnja, kada su fotografije objavljene, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić o tome nema pojma. O svemu zna koliko i prosječni građanin koji je pratio vijesti tog jutra.

'Očekujem, ako ispravno čitam tekst objavljen u Nacionalu, da državno tijelo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH', kazao je Jelenić u utorak. Koji sat ranije i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da 'policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom'. A DORH o tome nije imao pojma.

Zašto se uključio Uskok?

U međuvremenu se u cijelu stvar, na čuđenje mnogih, uključio Uskok. Ako nije riječ o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti, zašto je onda uključen Uskok, ured u sklopu DORH-a?

  • +11
Nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao što samo ime tog ureda kaže, bave se korupcijom i organiziranim kriminalom. Koje je moguće kazneno djelo posrijedi, kada se predmetom ne bavi DORH nego Uskok?

Činjenica da je slučaj preuzeo Uskok ukazuje na to da bi riječ mogla biti o organiziranoj zavjeri protiv potpredsjednika Vlade u koju je uključen veći broj osoba. 'U predmetu se provode izvidi o kojima, s obzirom na to da su izvidi sukladno zakonskim odredbama tajni, ne možemo davati informacije', jedino je što se službeno iz Uskoka može doznati.

Postoji li veza s aferama SMS i elitna prostitucija?

Kao šlag na tortu, dolazi poveznica ove afere i afere SMS te afere elitna prostitucija. Naime, kako je RTL Direkt doznao od policijskog izvora, prostitutka koja 'Tolušiću' sjedi u krilu bila je pod mjerama praćenja u aferi elitna prostitucija.

  • +3
Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tolušićev nekadašnji vozač Blaž Curić, kum Milijana Brkića koji se početkom listopada prošle godine također našao na naslovnici Nacionala na kojoj je prokazan kao onaj koji je u aferi elitna prostitucija iz 2011. 'bušio' istragu, u pritvoru je najmanje do 1. veljače.

Isto kao i informatičar Franjo Varga iz afere SMS, kojem je Curić dojavio da je pod prismotrom.

Varga se, među ostalim, osim fabriciranjem SMS-ova, kako je ranije pisao Jutarnji list, bavio istraživanjem privatnog života i ljubavnicama pojedinih političara.