PRVI DAN ZABRANE

U preko 1000 kontrola 'palo' 11 pušača

06.05.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi danas su pojačano pratili provedbu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, što znači da se ograničava pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Izvršena su 1023 inspekcijska nadzora te je izrečeno 11 opomena zbog pušenja u zatvorenom javnom prostoru, javila je Zora Lažeta iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović izrazio je zadovoljstvo provođenjem Zakona te je naglasio svoje uvjerenje da će se primjenom tog zakona senzibilizirati pušače za brigu o vlastitom, ali i tuđem zdravlju te da će mnogi odlučiti prestati pušiti.

Milinović je najavio da će inspektori još danas građane i ugostitelje upozoravati na zabranu pušenja opomenama, a od sutra se ide i sa sankcijama.

'Samo u kafićima, koji su bili predmet inspekcijskog nadzora, konobarima smo produžili život za preko 600 minuta', rekao je Milinović oko 10 sati ujutro, kada su inspektori obavili već oko 170 nadzora.

Dodao je da očekuje da će zdravstveni sustav zabranom pušenja uštedjeti određeni iznos, od ukupno tri milijarde kuna godišnjih troškova, za liječenje bolesti koje su direktna posljedica pušenja.

Ministar zdravstva kazao je i da ne vjeruje da će doći do pada prometa u ugostiteljstvu, pogotovo sada kada je u tijeku prirodna prilagodba novim uvjetima, budući da su otvorene terase kafića i restorana.