VELIKA ŠTETA

U požaru uništena brazilska baza na Antarktici

29.02.2012 u 13:11

Bionic
Reading

U subotu je u potpunosti u požaru uništena vojna i znanstvena brazilska stanica Comandante Ferraz osnovana 1984. na otoku Jorge na Antarktici, pri čemu su život izgubile dvije vojne osobe

‘Šteta je ogromna, zapravo nemjerljiva, jer smo izgubili kompletnu bazu podataka’, kazala je Yocie Yoneshigue Valentin, koordinatorica Instituta za znanost i antarktičku tehnologiju istraživanja okoliša, koja je kazala da su najviše radili na istraživanju vode i makroalgi.

Zrakoplovi su odmah požurili evakuirati 59 preživjelih, od čega 30 znanstvenika, koji su odvedeni do grada Punta Arenas na jugu Čilea.

Baza je imala 2.400 m2, a bila je opremljena vrhunskim laboratorijima, spavaonicama, bibliotekom, kuhinjom, blagovaonicom i drugim prostorijama za tehničke zadaće.

Kako se vjeruje, požar je započeo eksplozijom u kotlovnici i u odjelu za generatore električne energije, zakazali su sustavi za gašenje i nastao je kaos.

Prema mišljenju jednog od najvećih znalaca rada na Antaktici, Jeffersona Cardia Simõrsa, brazilska će vlada morati ispitati kako je došlo do prekomjerna širenja kvadrature baze jer površina nije odgovarala zaštitnim mjerama.

Ministar znanosti i tehnologije Brazila, Marco Antonio Raupp, biolog svjetskoga glasa, kazao je da će vlada nastaviti podržavati istraživanja na ledenom kontinentu, što je protumačeno kao volja da se uništena baza što prije obnovi.