UDAR GROMA

U požaru spremnika nafte poginula 4 vatrogasaca

24.08.2009 u 19:03

Bionic
Reading

U velikom požaru spremnika nafte koji je prije dva dana u središtu Rusije izazvao grom, poginula su četvorica vatrogasaca, a požar je stavljen pod kontrolu, izvijestile su vlasti

ZAGREB - U ponedjeljak u 14 sati po mjesnom vremenu vatra u spremniku nafte Konda je u potpunosti bila pod kontrolom, izvijestilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo za izvanredna stanja.

Na žalost i četvrti vatrogasac podlegao je ozljedama, rekao je glasnogovornik istražitelja u Hanti-Mansijskom okrugu, prenosi agencija Itar-Tass.

Požar je izbio kada je grom udario u spremnik nafte u Hanti-Mansijskom okrugu bogatom naftom, a vatra se zatim proširila na druge spremnike koji se nalaze na površini od 2.000 četvornih metara.

Spremnici, od kojih svaki sadrži oko 20.000 prostornih metara sirove nafte, nalaze se u nenaseljenom području, 20 km od grada Uraja.

"Požar nije omeo dostavu nafte korisnicima, rekao je u nedjelju glasnogovornik ruske tvrtke Transneft, vlasnik toga postrojenja, prenosi agencija RIA Novosti.

Agencija Interfax navodi da je otvorena istraga o kršenju pravila sigurnosti oko spremnika eksplozivnih proizvoda.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev kritizirao je u ponedjeljak zastarjelost ruske tehnologije, točno tjedan dana nakon nesreće u električnoj centrali u Sibiru i ocijenio da se taj "izazov mora svladati kako bi ušutkali one koji kritiziraju zemlju".

"Jasno je da se dogodila velika tehnološka katastrofa sa strašnim posljedicama", rekao je pred mjesnim dužnosnicima u Sibiru.

Hidrocentrala Sajano-Šušenska u regiji Hakasiji na jugu Sibira oštećena je u prošli ponedjeljak u spektakularnoj nesreći čiji uzroci ostaju nepoznati.

Medvedev je također upozorio na "apokaliptične komentare" u Rusiji i izvan nje nakon te nesreće i ocijenio je da su "klevetnici njegove zemlje trljali ruke" nakon te drame koja je pokazala zastarjelost infrastruktura naslijeđenih od SSSR-a.