sporna bankovna garancija

U posljednji tren odgođeno spajanje mosta Ston na budućoj cesti preko Pelješca. Doznajemo kako će problem biti riješen

16.03.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Montaža posljednjeg čeličnog segmenta mosta iznad Stonskog kanala, u sklopu južnog dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu, u posljednji trenutak je odgođena zbog vjetra, ali i problema oko bankovne garancije koju je grčka tvrtka Avax trebala izdati Brodosplitu kao izvođaču ovog dijela radova

O tome su se oglasili iz splitskog brodogradilišta najavivši da će 'krenuti s podizanjem posljednjeg segmenta kada se ispune uvjeti'.

'A to su prvenstveno sigurnosni uvjeti i povoljne vremenske prilike, i kad nam grčki Avax, sukladno ugovoru, izda garanciju plaćanja', objavili su iz Brodosplita. Kako tportal neslužbeno doznaje, radi se o garanciji na iznos od otprilike milijun eura.

Zastoj na gradilištu doveo je u neugodnu situaciju ministra prometa Olega Butkovića, direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, dubrovačkog župana Nikolu Dobroslavića i cijelu svitu političara koji su se u srijedu točno u podne pojavili na Pelješcu, očekujući spajanje posljednjeg velikog objekta na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Nakon što je objavljena odgoda, okrenuli su se natrag.

Kako također neslužbeno doznaje tportal, problem oko garancije trebao bi biti riješen tijekom današnjeg dana: ako je ne dostavi grčka tvrtka, izdat će je Hrvatske ceste. Nakon toga, ovisno o vremenskim prilikama, započet će konačno spajanje mosta Ston, ukupno dugačkog 485 metara. Posljednji segment dugačak je 84,4 metra i teži 363,5 tone, a za razliku od preostalih pet segmenata njega će trebati zavariti dok se nalazi 'u zraku', odnosno dok ga simultano drže dvije dizalice. Posao zbog toga znatno ovisi o vremenskim prilikama i vjetru koji ne smije prelaziti brzinu od pet metara u sekundi.

  • +2
Segmenti mosta Ston krenuli prema Pelješcu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tijekom današnjeg dana on je puhao sedam do osam metara u sekundi, pa postavljanje - barem kako neslužbeno tvrde u Brodosplitu - ionako nije bilo moguće bez obzira na probleme oko garancije.

Po ranijim najavama Hrvatskih cesta sam pelješki most trebao bi biti pušten u promet ovog ljeta, zajedno s dijelom pristupnih cesta na kopnenoj i pelješkoj strani. Preostale prometnice - uključujući upravo most 'Ston' - trebale bi biti dovršene do konca godine.