STRAVA I UŽAS

U poplavama u Turskoj 31 poginula osoba

10.09.2009 u 07:32

Bionic
Reading

U poplavama u Turskoj u dva dana poginula je najmanje 31 osoba nakon olujnih kiša koja su pale na Istanbul i sjeverozapad Turske.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je u srijedu navečer rekao da je poginulo 26 ljudi u Istanbulu i pet u susjednoj pokrajini Tekirdag, a da se devet osoba smatra nestalima.

Dvadeset i tri osobe su stradale u srijedu u Istanbulu.

Tijela 13 osoba pronađena su na prilazima cesti koja vodi do međunarodne zračne luke Atatuerk, izvijestila je televizija NTV.

Voda je prekrila autocestu u dužini od jednog kilometra, odnijela parkirane kamione i iznenadila vozače koji su se odmarali u kabinama, javlja AFP.

Premijer Erdogan je istaknuo štete nekontrolirane urbanizacije u metropoli s 12,5 milijuna stanovnika.

Najmanje 1.800 kuća i zgrada je poplavljeno, javila je vladina krizna skupina, a osiguravajuće kuće su procijenile štete na između 70 i 150 milijuna dolara, prenosi agencija Anatolija.

Blizu 900 vatrogasaca i spasioca, 220 vozila i 30 gumenih čamaca je mobilizirano za pomoć unesrećenima, rekao je gradonačelnik Istanbula. On je istaknuo da je od početka katastrofe spašeno 1.000 ljudi. U evakuacijama sudjeluje i šest vojnih helikoptera.

Olujno nevrijeme bi se trebalo pomicati prema istoku i izgubiti na intenzitetu, ali novo jako nevrijeme se u Istanbulu očekuje u petak i subotu. Ovo su najgore poplave u Turskoj u posljednjih 80 godina.