KATASTROFA U AUSTRALIJI

U poplavama jedan poginuli, više tisuća evakuirano

30.12.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Jedna je osoba poginula, a više tisuća ih se u četvrtak sprema napustiti domove kako bi izbjegli nezapamćene poplave koje su opustošile sjeveroistok Australije, izvijestile su vlasti

Premijerka države Queensland Anna Bligh upozorila je da bi kriza mogla potrajati više dana, ali i više tjedana, s obzirom na to da se nekoliko stotina stanovnika već sklonilo u prihvatne centre. 'Ovo je strašna nesreća bez presedana', kazala je novinarima. 'Stanje je iznimno teško jer nitko od onih koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove i ne zna kad će se onamo moći vratiti i koliko će ovo potrajati', rekla je.

Obilne kiše koje su pogodile ovo poljoprivredno područje s puno rudnika u blizini glavnoga grada Queenslanda, Brisbanea, posljedica su ciklona Tashe, koji je prošli tjedan opustošio cijelo područje. Gotovo 80 posto grada Emeralda je pod vodom, nakon izlijevanja obližnje rijeke iz korita.

Policija je izvijestila da je u rijeci blizu grada Cairnsa pronašla tijelo 50-godišnjaka. Dosada je iz desetak sela, izoliranih zbog poplava, evakuirano više od 1.000 stanovnika. To je obavljeno uglavnom uz pomoć vojnih helikoptera.