EUFORIČNI SINDIKALISTI:

'U ponoć ćemo slaviti pobjedu!'

23.06.2010 u 14:21

Bionic
Reading

'U ponoć ćemo slaviti pobjedu', rekao je danas vršitelj dužnosti predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel na posljednjoj konferenciji za novinare o rezultatima akcije izjašnjavanja birača o potrebi raspisivanja referenduma o Zakonu o radu održanoj u Rijeci

O konačnim brojkama nije bilo govora, a razlog održavanja konferencije u Rijeci je ciljan. 'U Primorsko-goranskoj županiji, nakon Zagreba, prikupljeno je najviše, čak 46.000 potpisa', izjavila je povjerenica SSSH-a u toj županiji Jadranka Tomašić.

'Lako se sad praviti pametan i reći - znali smo da ćemo uspjeti. Bili smo skeptični jer su prerigidni uvjeti Zakona o referendumu, koji su neprimjereni normalno razvijenim zemljama, takvi da je im je praktički nemoguće udovoljiti', rekao je uvodno koordinator sindikalnih središnjica ove akcije i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Tek su prekjučer, istaknuo je, dobili suglasnost za postavljanje mjesta gdje će prikupljati potpise u šestom gradu po veličini u Hrvatskoj, Velikoj Gorici. 'Ako se zna u čijim je rukama gradska vlast, onda je jasno zašto su učinili sve da onemoguće prikupljanje potpisa u tom gradu', ogorčen je Matijašević.

Unatoč tome sa sigurnošću je ustvrdio da će do kraja današnjeg dana prikupiti potreban broj potpisa, koji će biti podvrgnut rigoroznoj ekspertizi, no pozvao je sve građane da do 24 sata daju svoj potpis kako bi osjetno premašili zahtjevnu brojku da bi se osigurali i u slučaju nekorektnih postupaka u procjenjivanju lista.

'Sa zadovoljstvom konstatiram da je ovo pobjeda građanske Hrvatske, pobjeda za opće dobro koje nema političkog predznaka', rekao je Matijašević i potvrdio to činjenicom da su im od prvoga dana aktivno pomagale političke stranke od krajnje ljevice do krajnje desnice.

'Dobili smo ovu utakmicu, prvenstvo još traje, a uslijedit će nam pravna bitka sa Saborom', zaključio je predsjednik HUS-a. Uvjeren je da će i iz nje izaći kao pobjednici i poručio je svim građanima da ih sindikati neće izdati.

'Naš konačni cilj je da se dođe do Zakona o radu koji će biti po mjeri radnika i na štetu svih onih tajkuna i poslodavaca koji su se obogatili siromašeći te iste radnike', rekao je te dodao da Vlada upravo to radi i ne sprečava kriminal, mito i korupciju te da tu leže problemi hrvatskog gospodarstva, a ne u Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima.

S tim se složio i vršitelj dužnosti predsjednika SSSH-a Novosel: 'Cilj nam je jedinstven – da se ove zakonske promjene o radu koje je Vlada uputila u saborsku proceduru povuku i da se o njima sada ne pregovara, već u jednom cjelovitom pregledu te da se prestanu obmanjivati prava radnika.' Dodao je da ova sindikalna akcija obavezuje središnjicu da zajedništvom sindikata ne samo da mogu zaštititi prava radnika, već i ispuniti očekivanja građana i poručio da će SSSH sutra biti još bolji i još jači.

Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, rekao je da radnici s uzrokom krize nemaju nikakve veze, da se narod ne da izmanipulirati i poslao poruku Vladi da se ne igra s narodom kao što se međusobno poigrava s političkim strankama oporbe u Saboru i da se hitno treba pokoriti njihovoj volji.

'Narod je poruke koje su iz vlasti dolazile prepoznavao kao izravnu poruku sebi da tim istim vlastima treba pokazati da ga trebaju pitati', objasnio je Sever razlog za velik odaziv potpisivanju.