razmak, rukavice, maske...

U ponedjeljak starta polaganje mature, provjerili smo kako teku pripreme u školama: U učionice po prozivki, neki će mjeriti temperaturu na ulazu, neki neće...

05.06.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Državna matura za 32.114 pristupnika počinje u ponedjeljak, a prvi ispit piše se iz hrvatskog jezika A razine. Zbog pandemije koronavirusa škole su dobile posebne epidemiološke upute, pa smo provjerili kako teku pripreme i jesu li spremne

'Razlika je u tome što nastavnici imaju maske i rukavice, a na ulazu u školu su barijere za dezinfekciju. U učionicama je omogućen razmak od dva metra i ono što se još možda razlikuje jest to što su učenici prošlih godina saznavali kad bi došli u školu u kojoj će prostoriji pisati ispit, a sada, da bismo smanjili kontakt, objavit ćemo popis učenika po učionicama na stranicama škole', kaže nam ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Henry Ponte.

Dodaje kako će nastavnici prozivati učenike redoslijedom tako da prvo uđe onaj koji sjedi na kraju učionice, a zadnji ulazi onaj koji je najbliži ulazu i obratno onda izlaze iz učionice.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi, učenici više ne trebaju donositi potvrde da su zdravi te oni kao škola ne moraju mjeriti temperaturu nego bi po naputku trebali sami mjeriti temperaturu prije dolaska.

Dezinfekcija svaka dva sata

Sve je spremno za državnu maturu i u Medicinskoj školi Osijek.

'Medicinska smo škola koja ima magistre sestrinstva koji dobro poznaju mjere zaštite, pa smo spremni. Imamo dezinfekcijske barijere na svim ulazima, a nastavnici imaju maske i rukavice', ističe ravnateljica škole Sanja Dravinski.

Učenici će ulaziti jedan po jedan nakon dezinfekcije, mjerenja temperature i identifikacije te će ih nastavnici odvesti do učionica u kojima pišu ispite, objašnjava.

'Osoblje škole zna što je potrebno da se održava prostor čistim i dezinficiranim. Spremačice su dobile upute da svaka dva sata dezinficiraju i čiste hodnike, sanitarije, učionice i ostale površine odgovarajućim sredstvima', rekla je ravnateljica.

Kalendar ispita državne mature

Prema kalendaru ispita, državna matura piše se u dva bloka. U prvom bloku pišu se obvezni predmeti od 8. lipnja do 24. lipnja, a u drugom izborni od 25. lipnja do 3. srpnja. 

Prvi je ispit iz hrvatskog jezika na A razini 8. lipnja, a na B razini 9. lipnja. Esej iz A razine je na rasporedu 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Engleski jezik A razine piše se 18. lipnja, a B razina 19. lipnja. Matematika je zadnji ispit u prvom bloku i A razina piše se 23. lipnja, a B 24. lipnja. 

Iz Obrtne tehničke škole Split koordinatorica za državnu maturu Tonka Medvid navodi kako su pripreme završile, a učionice koje će se koristiti na ispitima su dezinficirane i zaključane.

'Poštovali smo mjere, na ulazu će se obavljati dezinfekcija, mjerenje temperature i provjera dokumentacije, a potom će učenici biti raspoređeni u učionice', objašnjava i dodaje kako je to njima lako izvedivo jer nemaju puno pristupnika maturi pa se nije puno toga promijenilo od prijašnjih godina, tako samo jedan učenik u ponedjeljak piše ispit iz hrvatskog jezika.

Ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar i ravnateljica I. gimnazije Zagreb Dunja Marušić Brezetić kažu nam kako je sve spremno i u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ravnateljica karlovačke gimnazije ističe da su ove godine u odnosu na prijašnje morali organizirati više učionica i ljudi kako bi se omogućio propisani razmak među učenicima.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je posebne mjere srednjim školama u svrhu zaštite od koronavirusa, a koje između ostaloga uključuju dezinfekciju i prozračivanje prostora, dezinfekciju ruku te distancu od dva metra.