VLAK PUN ZLATA

U Poljskoj otkriveno mitsko nacističko blago!?

27.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ako pratite znanstvenopopularne časopise ili kanale poput National Geographica, Discoveryja i sličnih, vjerojatno već znate za teorije ili legende prema kojima su nacisti pred kraj rata, dok su Sovjeti napredovali kroz istočnu Njemačku, u poljskim planinama sakrili vagone natrpane ogromnim količinama blaga

Za mitskim vlakom stotine lovaca na blago bezuspješno tragaju već 70 godina. Povremeno se pojave vijesti da mu je netko na tragu, da je otkriven neki novi tunel u kojem bi se mogao skrivati, a potom se medijska uzbuna stiša.

No ako je vjerovati poljskim medijima, uporna je potraga nedavno okrunjena uspjehom. Navodno su dvojica lovaca na blago u tunelu u planinama nedaleko od Wroclawa konačno otkrila vlak pun dragulja, umjetnina i zlata.

Povjesničari ističu da postojanje vlaka nikada nije potvrđeno. Međutim, jedna poljska odvjetnička tvrtka tvrdi da su dvojica ljudi koji su tražili da ostanu anonimni prijavila otkriće i zatražila udio od 10 posto vrijednosti nalaza u zamjenu za informacije o lokaciji.

'Vjerujemo da je vlak pronađen. Ove informacije shvaćamo ozbiljno', rekla je za Associated Press Marika Tokarska, službenica okruga Walbrzych.

Njezin ured ovaj mjesec zaprimio je dva pisma odvjetničke tvrtke koja predstavlja dvojicu tragača – Poljaka i Nijemca.

Prema dostavljenim dokumentima, željeznička kompozicija duga je oko 150 metara, a puna je oružja, vrijednih predmeta i dragocjenih metala. Poljske vlasti navodno su pristale na ponudu.

Tokarska kaže da činjenica da su pronalazači angažirali odvjetničku firmu daje na vjerodostojnosti cijeloj priči. No nisu svi uvjereni. Neki stručnjaci ističu da se vijest o pronalasku proširi svakih nekoliko godina.

Prema lokalnim pričama, njemački je vlak, natovaren blagom, iz ondašnjeg njemačkog Breslaua, a današnjeg Wroclawa, krenuo na zapad prema Waldenburgu, današnjem Walbrzychu. Nakon putovanja od 60-ak kilometara iznenada je misteriozno nestao. Hitler je navodno pred kraj rata naredio da se ispod planina Góry Sowie iskopa složen kompleks tunela. U jednom od njih navodno je završio vlak natovaren s oko 300 tona zlata. Već i s 10 posto, dakle oko trideset tona, lovci bi postali bogati ljudi. Prema aktualnim cijenama, kilogram zlata danas vrijedi 36.217 dolara. Ako su svi detalji priče istiniti i ako pronalazači dobiju svoj dio, bit će bogatiji za preko milijarde američkih dolara, ako im od toga vlasti ne uzmu porez!

Poljski mediji javljaju da su lokalni vatrogasci, policija i vojska već stavljeni u stanje pripravnosti jer se može očekivati da će blago biti zaštićeno različitim eksplozivnim napravama.