PRIPREMA DRŽAVNOG UDARA

U petak presuda u procesu protiv 365 turskih časnika

20.09.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Sudski proces proitv 365 aktivnih i umirovljenih turskih časnika optuženih za pripremu državnog udara radi rušenja vlade nastale iz islamističkog pokreta, nastavljen je u četvrtak u predgrađu Istanbula, a izricanje presuda očekuje se do petka

Gotovo svih 250 vojnika koji su u pritvoru, suđenje je pratilo iz optuženičkih klupa, kao i nekoliko stotina promatrača, na sudu u Silivriju gdje je proces za urotu počeo u prosincu 2010. Na sudu će u četvrtak svaki optuženi dati završni iskaz, a presude se očekuju najkasnije u petak.

Bivši general Cetin Dogan, bivši zapovjednik 1. armije, optužen da je 'mozak' plana destabiliziranja osmišljenog 2003. s namjerom protjerivanja s vlasti Stranke pravde i razvoja, optužio je suce da progone vojnike Oca domovine Mustafe Kemala Ataturka i govorio o 'nepravednom i nelegalnom procesu', aludirajući na islamističko podrijetlo vlade i vladavinu vjerske bratovštine propovjednika Fethulaha Gelena u pravosudnom aparatu.

Državno tužiteljstvo traži između 15 i 20 godina zatvora za optužene, među kojima je nekoliko bivših generala, zbog pokušaja nasilnog sprečavanja rada vlade.

Oni su optuženi za planiranje niza atentata i pokušaj unošenja kaosa kako bi opravdali državni udar.