HRVATSKA - EU

U petak nakon duge stanke otvara se ili zatvara 11 poglavlja

01.10.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Hrvatska će u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu, skoro godinu dana od početka slovenske blokade, otvoriti i zatvoriti veći broj poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom

Slijedom dogovora između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pristupnh pregovora i nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja, odbor za europske poslove slovenskog parlamenta početkom ovoga tjedna je dao zeleno svjetlo za otvaranje šest i zatvaranje pet poglavlja, čime je otklonjena i zadnja formalna prepreka za sazivanje Međuvladine konferencije o pristupanju, koja će se održati u petak na ministarskoj razini pod predsjedanjem švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta. U petak popodne, nakon Međuvladine konferencije, Hrvatska i Slovenija uz pomoć EU-a nastavit će pregovore o načinu rješavanja graničnog pitanja.

Pregovori u svakom od 33 poglavlja mogu se otvoriti i zatvoriti tek nakon pristanka svih 27 zemalja članica EU-a i stoga Hrvatska unatoč zelenom svjetlu ostalih 26 zemalja članica nije mogla otvoriti i zatvoriti tehnički spremna poglavlja dok se ne postigne puni konsenzus.

Hrvatska će u petak u otvoriti pregovore u šest od devet poglavlja koja su do sada bila blokirana: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Na istoj Međuvladinoj konferenciji pregovori će biti zatvoreni u poglavljima: Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja Ribarstvo, Okoliš, i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima "sadržajne primjedbe", koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odmah je nakon dogovora Kosor-Pahor rekao da će Slovenija nastaviti blokirati određena poglavlja kao jamstvo da će se dogovor dvoje premijera poštovati.

Slovenija je najavila da će na pristupnoj konferenciji u petak dati nekoliko jednostranih izjava. U jednoj općenitoj izjavi, Slovenija će iznijeti svoje tumačenje odredbi dogovora Pahor-Kosor o deblokiranju pristupnih pregovora i nastavku pregovora o granici. U zasebnim izjavama, Ljubljana će iznijeti primjedbe na neke dokumente koje je Hrvatska dostavila EU-u u pregovorima o poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Poljoprivreda i ruralni razvoj te Transeuropske mreže.

Hrvatska će nakon predstojeće Međuvladine konferencije imati 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja. Za otvaranje je ostalo još pet poglavlja - tri koja čekaju slovensko zelene svjetlo te Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. Dogovorom s Europskom komisijom o privatizaciji i restrukturiranju hrvatskih brodogradilišta, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje i uskoro bi se u radnim tijelima Komisije i Vijeća EU-a trebao dovršiti postupak koji prethodi otvaranju poglavlja. U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava nekoliko zemalja članica ne daje suglasnost za otvaranje dok od Haaškog tužiteljstva ne dobiju potvrdu da Hrvatska surađuje u vezi s dostavom topničkih dnevnika iz operacije Oluja.

U tri poglavlja - Financijske usluge, Energetika i Zaštita potrošača i zdravlja pri samom je kraju postupak u Vijeću EU-a za verifikaciju mjerila za zatvaranje tako da će i ona uskoro biti spremna za zatvaranje.

Slovenija je započela s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora u listopadu prošle godine, uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka, prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru. Najprije je na pristupnoj konferenciji 30. listopada 2008. blokirala otvaranje četiri i zatvaranje jednog poglavlja, a do sljedeće pristupne konferencije 19. prosinca 2008. broj blokiranih poglavlja narastao je na deset. Tijekom češkog predsjedništva u prvoj polovici ove godine, kada prvi put od kada su otvoreni pregovori nije održana nijedna pristupna konferencija, broj blokiranih poglavlja spremnih za otvaranje narastao je na devet, a za zatvaranje pet.

Drugi dio dogovora Kosor-Pahor, koji se odnosi na nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja, u Sloveniji se pretvorio u najvažnije pitanje unutarnje politike, zbog kojeg je sazvana izvanredna sjednica parlamenta. Slovenska oporba zamjera premijeru Pahoru što njegov dogovor s premijerkom Kosor ne predviđa da se arbitražno rješenje granice donese prije ulaska Hrvatske u EU. Vođa slovenske oporbe Janez Janša je rekao da je deblokada Hrvatske sada završena stvar, a razgovori o arbitraži tek počinju. Pahoru oporba postavlja pitanje što je dobio gotovo jednogodišnjom blokadom, od koje je odustao na temelju izjave hrvatske strane da nijednim dokumentom u pristupnom procesu ne prejudicira granicu, a to mu je već prije godinu dana nudilo i tadašnje francusko predsjedništvo.

Pregovori o granici nastavit će se na točki na kojoj su prekinuti 15. lipnja ove godine, kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn donekle izmijenio "svoj konačni kompromisni prijedlog" od 22. travnja, koji je prihvaćen u Hrvatskom saboru 8. svibnja.

Rehnov prijedlog predviđa da graničnu crtu na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije odredi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom te da se razdvoji pitanje razgraničenja od pitanja pristupa Slovenije otvorenom moru.

To je i ostalo i u zadnjem Rehnovom prijedlogu od 15. lipnja, koji se od travanjskog prijedloga razlikuje samo u dvije, tri pojedinosti. Rehn je u novom tekstu riječ "kontakt" (slovenskih voda s otvorenim morem) zamijenio riječju "spoj". Druga promjena odnosi se na izbor članova arbitražnog suda, gdje je Rehn uvažio slovenski zahtjev da tri člana ne bira predsjednik Međunarodnog suda pravde, nego dvije strane s popisa pravnika koje predlaže Europska komisija.