SASTANAK KOSOR - PAHOR

U petak deblokada pregovora za članstvo u EU-u

10.09.2009 u 19:28

Bionic
Reading

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, u petak će slovenski premijer Pahor na sastanku s Kosor deblokirati hrvatske pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji

U sklopu priprema za susret sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom s kojim će razgovarati o rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog pitanja, što bi trebalo omogućiti slovensku deblokadu hrvatskih pregovora s EU, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sastala se sa čelnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka.

Glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun izjavio je Hini kako je premijerka Kosor na razgovor danas pozvala čelnike koalicijskih partnera, a potom čelnike oporbenih stranaka i predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić. Na razgovor se nisu odazvali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP).

Nakon razgovora ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Jandroković rekao je kako smo na dobrom putu te da je optimist glede pregovora sa slovenskom stranom.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić izjavila je kako ono što je danas premijerka Kosor rekla, zvuči pozitivno. Dodala je kako će izjave o detaljima slovensko-hrvatskih pregovora prepustili premijerima nakon sutrašnjeg sastanka. 'Mislim da je ovo pozitivan pomak', kazala je Pusić.

Hrvatska će navodno povući sve stavke kojima je, kako tvrde Slovenci, prejudicirala granicu te se granični spor vraća na početnu poziciju.

Pregovori s Ljubljanom o dokumentu koji bi trebao riješiti granični prijepor i omogućiti slovensku deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom vode se na razini ministara vanjskih poslova i njihovih suradnika. Premijerka je nedavno izjavila da je 95 posto pitanja o kojima posljednjih mjesec dana razgovaraju diplomati dviju država već riješeno.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izrazio je u četvrtak nadu da će slovensko-hrvatski pregovori, koji se zadnjih mjesec i pol dana vode o rješavanju graničnog pitanja i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, uskoro biti uspješno zaključeni.

'Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom pregovora i nadam se da će oni biti uskoro uspješno zaključeni', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice slovenske vlade govoreći o susretu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Ljubljani najavljenu za petak.

Pahor je rekao da će razgovor u petak biti nastavak dijaloga započetog potkraj srpnja u Trakošćanu te da se nada da će pregovori uskoro biti uspješno zaključeni.

'Naravno, nakon toga na obje strane bit će potrebna usklađivanja s parlamentarnim strankama, a na kraju krajeva i u parlamentu', rekao je Pahor, dodavši da će sa slovenskim parlamentarnim strankama o rezultatima pregovora razgovarati po svoj prilici idućeg tjedna.

Na pitanje je li moguća deblokada hrvatskih pristupnih pregovora do kraja ove godine, Pahor je odgovorio da ocjenjuje kako je to realno ako budu ispunjeni uvjeti što ih je Slovenija iznosila u pregovorima koji su se zadnjih mjesec i pol vodili između dviju države.

Dodao je da su u tom razdoblju tekli vrlo intenzivni pregovori na razini ministarstava vanjskih poslova, ali i predsjednika vlada, pa je tako i u četvrtak više puta telefonom razgovarao hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.