zaraza se širi

U Osječko-baranjskoj županiji situacija se pogoršava, ali se još može kontrolirati

24.03.2020 u 12:41

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji još je osam osoba oboljelo od koronavirusa, pa je sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da se situacija pogoršava, ali se još može kontrolirati.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić rekla je na konferenciji za novinare kako je od 17 pozitivnih osoba velika većina dobrog općeg stanja i subjektivno bez poteškoća.

"Imamo četiri pacijenta s lakšim poremećajem općeg stanja i jednog koji je srednje teškog stanja i za sada je stabilan", istaknula je Perić dodavši kako među novoboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Načelnik osječko-baranjske policije L.adislav Bece istaknuo je kako su u protekla 24 sata zaprimljene 23 dojave o kršenju samoizolacije, u 13 slučajeva je to potvrđeno, a policija je samostalno u još šest slučajeva potvrdila kršenje samoizolacije.

Izvijestio je kako je u Županiji trenutno u samoizolaciji 139 osoba, a od uspostave policijskih punktova na ulazu u Županiju evidentirano je 1019, koje su došle s drugih područja, i među njima 23 osobe su sa mjerom samoizolacije. Riječ je o osobama koje su kontaktirale epidemiologa i sami su, osobnim vozilom, došle u Osijek, gdje nastavljaju samoizolaciju, pojasnio je Bece.

Kožul: U samoizolaciji nije vrijeme da se izmišljaju vlastita pravila

Epidemiolog županijskog Zavoda za ja javno zdravstvo Karlo Kožul upozorio je građane kako je vrijeme da svi budemo ozbiljni, jer se situacija pogoršava, ali se još uvijek može kontrolirati.

Vrijeme je da svi koji su u samoizolaciji to poštuju i slušaju ono što im se kaže, a nije vrijeme da izmišljamo svoja vlastita pravila, poručio je Kožul.

Dodao je da svi novoboljeli nisu iz Osijeka i da nisu svi povezani s dva jučerašnja evidentirana slučaja, ali su neki kontakti od tih osoba.

Zamoljen da komentira dojavu kako je poslovnica jedne banke u centru Osijeka zatvorena i dezinficirana, zbog sumnje u zarazu jednog djelatnika, te kakve se mjere provode uz klijente banke kazao je kako nadležne službe znaju kontakte, rade sve što je potrebno, i ti će kontakti bit će testirani.

Župan Ivan Anušić upozorio je da će se iskoristiti sve ovlasti kako bi se provodile odluke stožera, jer je "očito je da se određeni broj ljudi ne pridržava preporuka, što je rezultiralo povećanjem broja zaraženih u županiji".

Ivanović: Kršitelje samoizolacije stavit ćemo pod svoju kontrolu

Smatra kako je situacija je na granici kretanja ka nekontroliranom povećanju broju zaraženih osoba te je ocijenio kako su "ključni pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u probleme cijelu zajednicu".

"Zato je potrebno strogo se pridržavati onoga što preporučamo i tražimo, i svaki dan će se koristiti sve veći pritisak i represija od strane sustava, da bi to držali pod kontrolom", poručio je Anušić.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Goran Ivanović ocijenio je kako je porast broja oboljelih " vrlo ozbiljno upozorenje svima".

"Što se tiče kršitelja samoizolacije, ako nećete biti sami u izolaciji, onda ćemo Vas mi staviti u izolaciju, pa ćete biti pod našom kontrolom, i pod našim uvjetima", poručio je Ivanović.