zaraženi stabilno

U Osječko-baranjskoj županiji nema novozaraženih, u Osijeku počinju testiranja

20.03.2020 u 12:11

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji nema novozaraženih od koronavirusa, svih sedam zasad zaraženih osoba su stabilno, a županijski Zavod za javno zdravstvo od petka može obavljati testiranja uzoraka na taj virus

Ravnatelj Zavoda Zlatko Pandžić kazao je na konferenciji za novinare županijskog Stožera za civilnu zaštitu kako su u Zavodu obavili sva potrebna testiranja te dobili dozvole Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, resornog ministarstva i Nacionalnog stožera da se uzorci mogu testirati u Osijeku.

Istaknuo je kako će po proceduri svi pacijenti biti obrađeni u osječkom KBC-u, a nalazi u Zavodu mogu biti gotovi unutar 24 sata.

"Dnevno možemo obraditi 40-tak uzoraka, ali ima mogućnosti i kapaciteta da se napravi dvostruko više ako bude potrebno", rekao je Pandžić te najavio da se i osječki KBC priprema za organiziranje testiranja u krugu bolnice.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako je svih sedam dosad zaraženih pacijenata stabilno, samo jedan je srednje teškog općeg stanja jer nekoliko dana ima povišenu temperaturu.

"Pacijent nije na respiratoru, redovito se prati i očekujemo da će u konačnici biti dobro", kazala je.

Načelnica Sektora za granicu osječko-baranjske policije Dubravka Vilhelm rekla je kako je u posljednja 24 sata zaprimljeno 16 dojava o kršenju samoizolacije, od kojih su se tri dojave pokazale točnima. Navela je i da u Osijeku nije bilo kršenja odredbi o prekidu rada ugostiteljskih objekata.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i dožupan Goran Ivanović izvijestio je kako su u četvrtak ustrojeni stožeri civilne zaštite po svim općinama u županiji, koji će nadzirati i provoditi odluke o zabranama.

"To neće biti lokalni šerifi koji će provoditi samovolju, već ljudi koji će imati uredne isprave od općinskih i gradskih stožera, provoditi kontrolu i o tome izvještavati županijski stožer", rekao je Ivanović.

Dodao je kako su gradonačelnici i općinski načelnici dobili jasnu uputu da se sva dječja igrališta moraju ograditi vrpcom i do daljnjega neće biti u funkciji.

Pročelnik osječkog Regionalnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec kazao je kako s radom mogu nastaviti određene uslužne djelatnosti,za koje županijski te gradski i općinski stožeri procijene da su nužni za funkcioniranje gospodarstva, ali uz poštivanje propisanih sigurnosnih mjera.