ukupno 32

U Osijeku šest novih slučajeva koronavirusa

26.03.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Tijekom protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je šest novoboljelih od koronavirusa, a ukupno su od te bolesti oboljele 32 osobe, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite koji drži da se radi o očekivanom povećanju

Župan Ivan Anušić opovrgnuo je nagađanja prema kojima je osječki KBC žarište koronavirusa poručivši kako normalno funkcionira po svim protokolima. 'Da postoji žarište, onda bi danas imali 300 - 350 zaraženih, a ne 32 osobe', poručio je Anušić na konferenciji za novinare.

Broj zaraženih raste očekivanim slijedom, nema ih previše, ali to može biti problem ako se ne budemo pridržavali propisanih mjera i preporuka, poručio je Anušić.

Zubčić: Tri pacijenta na respiratoru

Ravnatelj osječko KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako se tri pacijenta nalaze na respiratoru, ali su su stabilno i nisu u životnoj opasnosti. Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 86 djelatnika i zdravstvenog osoblja koji se nakon isteka inkubacijskog razdoblja od 14 dana mogu vratiti u svoje timove. Ističe kako će KBC-u od danas na raspolaganju biti i klinički epidemioloog, koji će pomagati sa svojim savjetima i stručnim djelovanjem.

Od prošlog tjedna 200-tinjak testova na koronavirus

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od prošlog tjedna obavljeno 200-tinjak testova na koronavirus što se nastavlja i idućih dana te da testova i opreme ima dovoljno. Ističe kako su 'svi djelatnici Zavoda su zdravi, ntiko nije bolestan, niti u samoizolaciji'.

Epidemiolog Zavoda Karlo Kožul kazao je kako će se pokrenuti mobilni tim koji će zamijeniti Hitnu pomoć, pa će se po teške pacijente ići njihovoj kući, a testiranje obavljati u vozilu. Dodaje kako novoboljeli uglavnom dolaze iz iz Osijeka ali i sa drugih područja Županije, no tu se radi o manjem broju ljudi koji uglavnom rade na području Osijeka.

U protekla 24 sata imali smo 15 dojava o kršenju samoizolacije što je u šest slučajeva potvrđeno, a ukupno u samozolaciji imamo 1.441 osobu, istaknuo je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece.

Dodao je kako su u protekla 24 sata u Županiju ušla 664 vozila, sa 791 putnikom, a policija je odvratila tri vozila, s pet osoba, koji nisu imali valjane propusnice.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Goran Ivanović ustvrdio je kako je Virovitičko-podravska županija 'nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko-baranjskoj županiji, jer su stavili određene barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati'. Najavio je kako će se intenzivno raditi na rješavanju toga problema, koji otežava dostavu, a ni pošta ne može obavljati svoj posao.

Što se tiče odluke o zatvaranju tržnica, Ivanović je kazao kako će Stožer preispitati mogućnost početka rada zatvorenog dijela tržnice, jer se to može kontrolirati, a u interesu je da nema zastoja u gospodarstvu i poljoprivrednim procesima.