MOGLO JE I PRIJE?

U Osijeku otvorena 8,8 milijuna kuna teška S-cesta

12.12.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Da je Vlada RH 2003. godine prepustila svoju parcelu na trasi buduće ceste gradu Osijeku, tzv. S-cesta koja spaja zapadni i južni dio grada bila bi otvorena uoči dolaska Ivana Pavla II. u osječku Sportsko-poslovnu zračnu luku, a susret s vjernicima protekao bi uz manje gužvi i prometnih čepova. Ovako je, zbog birokratskih čepova, otvorena tek danas

U međuvremenu se na dijelu trase buduće ceste u idealnoj trećini uknjižio prof. dr. Kajetan Šeper, nasljednik stare osječke veleposjedničke obitelji, čime se izdavanje potrebnih dozvola za gradnju dodatno zakompliciralo. Upornošću zamjenika osječkoga gradonačelnika, Danijele Lovoković i Ivana Vrdoljaka, s dr. Šeperom je postignut dogovor, Vlada je oslobodila trasu svoje parcele i 11. srpnja počela je gradnja ceste duge 1,9 km.

S-cesta izgrađena je u produžetku starog nadvožnjaka južne obilaznice kod Portanove i završava na novoizgrađenom kružnom toku na spoju s Ulicom L. B. Mandića, bivšom Čepinskom, jednom od najprometnijih županijskih cesta u Hrvatskoj. U njezinu gradnju, postavljanje rasvjete cijelom dužinom, uređenja nogostupa i oborinske odvodnje utrošeno je 8,8 milijuna kuna, što su podijelili Grad i Osječko-baranjska županija. Sređivanje vlasničko-pravnih odnosa stajalo je još gotovo pola milijuna. Cestu je izgradila Gradnja d.o.o., projektirao Rencon, a nadzirao Zavod za urbanizam, svi iz Osijeka.

'S-cesta bila je naš prioritet kada smo preuzeli upravu Gradom, a moji zamjenici uspjeli su odobrovoljiti dr. Šepera, što nije bilo lako, pa na završetku ovoga projekta njemu posebno zahvaljujem', rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo i dodao da iduće godine planiraju završiti stotinjak projekata, među kojima polovinu rade u partnerstvu sa županijom.

Izgradnjom S-ceste zapadni dio grada spojen je brzim prometnicama od Petefijeve i Strossmayerove ulice s Ulicom L. B. Mandića, a gradnjom nove ceste prema Ankinu dvoru spojit će se i s Vinkovačkom cestom, čime će se prometno rasteretiti gradske ulice.