SUKOB NA GRADSKOM VIJEĆU

'U Osijeku ne smrdi samo smeće!'

08.03.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Tri gradske oporbene stranke napale su danas osječkog gradonačelnika HDSSB-ovca Krešimira Bubala izvevši uvertiru u sutrašnji sukob na sjednici Gradskog vijeća. SDP, HSP i HDZ vladajućima zamjeraju loše vođenje grada, poskupljenja, nove naplate, svadljivost i bahatost te loše upravljanje nekretninama, a Bubalo ih naziva 'raštimanim orkestrom'

'Kada smo mislili da se poskupilo što se moglo, gradonačelnik povisuje cijene vrtića sa 500 na 600 kuna i najavljuje naplatu ulaska na kupalište Kopika na ljeto', ukazala je danas Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP. Najavu nabave novih kanti za smeće za 44 tisuća kućanstava i za 2.000 pravnih osoba nazvala čudnim poslom u kojem 'ne smrdi samo smeće'.

Premda HDSSB i HSP dosta dobro surađuju u Županiji, pa su zajednički inicirali slanje reakcije na seljačke prosvjede u ime Skupštine, u Gradu se ne ljube. HSP-ovac Anto Đapić Bubalovu vlast nazvao je prepotentnom, arogantnom i bahatom ocijenivši gradske ulice nikada prljavijima. HSP-ovac Ivan Bešlić, kao i Borzan, protivi se nabavi novih kanti, jer njima, kaže, neće poticati smanjenje nego povećanje otpada. 'Vlast želi građane primorati da uzmu određenu veličinu kante i to prema kriteriju broja članova obitelji, a ne količini stvorenog otpada', ustvrdio je Bešlić.

Današnji napadi Bubala nisu uznemirili nego ih je prozvao slaganjem 'raštimanog orkestra' dodavši da mu je drago što se oporba probudila i upitavši se 'postoji li HSP u Osijeku još uvijek'. 'Ovaj put neću govoriti o kaznenim prijavama o kojima dobivam informacije. Barem 20 su ih podnijele privatne osobe protiv bivše vlasti', rekao je Bubalo koji je sredinom prošle godine objavio da je osobno kazneno prijavio bivšeg gradonačelnika Antu Đapića, između ostaloga zbog plaćanja radova uređenja okoliša dvorane Gradski vrt.

U nizu od tri press konferencije, HDZ-ov vijećnik Ivica Vuletić okomio se na odluku da se zemljište osnovne škole u Strossmayerovoj ulici u naselju Retfala rasproda kao građevinska parcela, a stara škola sruši. 'Lokaciju na kojoj je osnovna škola u središtu Retfale već 150 godina oni žele prodati i školu premjestiti preko četverotračne ceste, koja će biti opasnost za djecu. To je pogodovanje privatnom interesu', ustvrdio je Vuletić.

Dogradonačelnica Danijela Lovoković odgovara da je drugo zemljište veće površine i prikladnije novim propisima. 'Želimo li jednosmjensku nastavu i poštivanje propisa o kvadraturi po učeniku novu školu, moramo graditi na tom većem zemljištu', objasnila je Lovoković prijedlog odluke gradske vlasti čije će izglasavanje na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ pokušati spriječiti.