svibanj

U Osijeku će se održati prvi sajam dronova u Hrvatskoj

29.03.2018 u 14:33

Bionic
Reading

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji dobiva sajam dronova, Osijek Drone Expo (ODE). Festival bespilotnih letjelica, popularnih dronova, najavljen je za sredinu svibnja na sajamskom prostoru Pampas

'Nije istina da sve dobre stvari kreću samo na ženskim kavama. Ovo je projekt koji je krenuo prije tri mjeseca kada su me Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma i Vedran Kralj pozvali, predložili ideju i pokrenuli inicijativu koju su mi gorljivo argumentirali', objasnila je novinarima u Osijeku zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš zbog čega su se odvažili na tehnološki iskorak gradske tvrtke Osječkog sajma na čijem će se prostoru 12. i 13. svibnja održati jedinstven događaj u Hrvatskoj, prvi sajam dronova 'Osijek Drone Expo'.

Njihova priča odmah je dobila podršku gradske uprave jer su, dodaje Gamoš, svjesni uzleta novih tehnologija, ali i prepoznatljive osječke IT i inovatorske scene.

'Ovim sajmom ne prednjačimo samo u Hrvatskoj, nego i Europi. Osijek ima dugogodišnje letače dronova koji su došli na svoje', uvela je u priču najzaslužnije Osječane Vedrana Kralja, vlasnika tvrtke Trotoar i njegova partnera Ivana Vidakovića iz Hexaworxa koji se bavi proizvodnjom dronova za različite projekte.

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ideja je okupiti na jednom mjestu one koji se profesionalno ili iz zabave bave dronovima, educirati ih o sigurnosti letenja, a kao šlag na torti bit će utrka Drone race kup Hrvatske. Nije riječ o klasičnoj sajamskoj priredbi, nego će biti više kao šou', objasnio je jedan od idejnih začetnika projekta Vedran Kralj uz Ivana Vidakovića koji se s dronovima počeo baviti prije sedam godina. Do sada je sudjelovao i na velikim filmskim setovima te snimao svjetski poznate filmove poput Robina Hooda kao i serije na području Hrvatske.

Na prvom Osijek Drone Expou predstavit će se proizvođači dronova, načini korištenja, a bit će i edukativnih radionica o tome kako sklopiti vlastiti dron. Najzanimljiviji dio dvodnevne manifestacije je utrka Drone race kup Hrvatske na kojem će se upravljati dronovima s FVP (first person viewom) naočalama.