TRAGEDIJA NA VOLGI

U olupini izletničkog broda pluta 110 tijela

11.07.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Tijela otprilike 110 ljudi, uključujući tridesetero djece, nalaze se i dalje u olupini izletničkog broda Bulgarije koji je u nedjelju u olujnom nevremenu potonuo na Volgi, na području ruske republike Tatarstana, objavila je u ponedjeljak agencija Interfax

Ronioci su cijelu noć pretraživali olupinu broda. 'Po njihovim riječima, izgledi da se pronađe još preživjelih gotovo ne postoje', izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva za izvanredna stanja Irina Andrianova za Reuters.

Po posljednjim podacima, na brodu registriranom za 120 putnika, bilo je između 195 i 200 ljudi, od kojih barem dvadesetak nisu bili registrirani kao putnici. Među njima je bilo šezdesetero djece.

Spašeno je 79 ljudi, 56 putnika i 23 člana posade. Većinu njih nakon sat vremena provedenih u rijeci spasio je brod Arabella koji se nalazio u blizini.

Bulgaria, izletnički brod s dvije palube, sagrađen 1955. u tadašnjoj Čehoslovačkoj, po izjavama spašenih putnika potonuo je za samo osam minuta. Nesreća se dogodila oko 80 kilometara od Kazana, na dijelu na kojem je Volga jako široka. Od mjesta nesreće do obale ima otprilike tri kilometra. Dubina je na tom mjestu dvadesetak metara.

Po riječima Igora Panašina, čelnika uprave za izvanredna stanja okruga Volga, prizori iz olupine stravični su. Ronioci su vidjeli tijela putnika zarobljenih u brodskom restoranu i kabinama.

Bulgaria je u lipnju uspješno prošla tehnički pregled i potvrđeno je da je sposobna za plovidbu, objavilo je rusko ministarstvo prometa, prenosi AFP.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je hintu istragu o nesreći. Pretpostavlja se da nisu poštivana pravila o sigurnosti plovidbe i da na brodu nije bilo dovoljno pojaseva za spašavanje.