sedam milijuna kuna vrijedni radov

U Ogulinu počeli radovi na proširenju Doma za starije i to za nove usluge građanima

01.12.2021 u 16:20

Bionic
Reading

U Ogulinu su u srijedu počeli gotovo sedam milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji Doma za starije i nemoćne “Srećko Badurina”, po projektu Širenje mreže socijalnih usluga za pružanje pomoći ljudima treće životne dobi, kako bi građani mogli što dulje ostati u svojim obiteljima

Ravnateljica Doma Nataša Vučković Ivošević rekla je na predstavljanju projekta da će se zahvaljući rekonstrulkciji potkrovlja osigurati 700 četvornih metara novog prostora, te će za 60 novih korisnika pružati usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka s druženjem, kako njih međusobno, tako i sa stacionirana 43 korisnika.

“Cilj projekta je prevencija institucionalizacije, te će korisnici kojima nije dostupna zdravstvena skrb moći kod nas izmjeriti tlak ili šećer u krvi, razgovarati s drugima, zaigrati šah ili prisustvovati literarnim večerima i sličnim programima. Dakle imat će ono što inače kod kuće nemaju”, rekla je ravnateljica Vučković Ivošević.

Dodala je, međutim, da dio osoba koje će biti uključene u projekt neće nužno dolaziti u Dom već će dobiti potrebnu pomoć i njegu u svojoj kući, sa svrhom prevencije institucionalizacije. Cilj projekta je i razvoj mreže izvaninstitucijskih usluga u službi podrške u zajednici.

Državna tajnica Ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je u Hrvatskoj 20 posto stanovništva starije životne dobi, koje je u riziku od socijalne ranjivosti i isključenosti, ali i u riziku od institucionalizacije i siromaštva.

Nadležno ministarstvo zato kontinuirano ulaže u infrastrukturu s ciljem provođenja procesa deinstitucionalizacije i razvoja izvanstitucionalnih mreža usluga za pomoć u zajednici, rekla je Mađarić i naglasila da je ovo jedan od 59 projekata za koja su dodijeljena sredstva od ukupno 604 milijuna kuna i to bespovratno, iz fondova Europske unije, rekla je Mađerić i najavila i za naredno razdoblje slične projekte socijalne skrbi za najranjivije skupine društva.

Partner na ogulinskom projektu je Karlovačka županija te je prema riječima županice Martine Furdek Hajdin ovo značajan doprinos preveniranju nepotrebno rane institucionalizacije starijih osoba - neki će dobiti topli obrok, neki pomoć u kući, neki društvo.

Županica Furdek Hajdin: Petina stanovnika starija od 65 godina

“Gotovo petina stanovnika Karlovačke županije ima 65 i više godina i svi oni zaslužuju dostojanstvenu treću životnu dob i kvalitetnu skrb”, rekla je Furdek Hajdin i dodala da neki od njih mogu živjeti sami, a neki moraju potražiti pomoć institucija. U tri ustanove i 40 obiteljskih domova u toj je županiji smješteno 1.100 osoba. U sklopu tog projekta osigurat će se proširenje kapaciteta za stalni smještaj još osam osoba ali je primarno to da će projekt omogućiti razvoj socijalne usluge cjelodnevnog i poludnevnog boravka te pomoći u kući onim korisnicima koji nisu smješteni u domu.

Županija je za narednu godinu u proračunu osigurala milijun kuna za građane treće dobi, a tek treba vidjeti hoće li se taj novac iskoristiti za sufinanciranje smještaja ljudi ili za poboljšanje infrastrukture u domovima. “Koliko god je zbog demografske obnove bitna briga za potrebe djece, toliko se istovremeno ne mogu zatvarati oči pred potrebama starijih sugrađana”, rekla je Furdek Hajdin.

Projektom će se, osim uređenja oko 700 četvornih metara interijera, urediti i parkiralište i zelene površine, a potrebnih 6.890.331 kuna financira se u cijelosti i bespovratno iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj.