DORH

U obnovi u županjskoj Posavini nakon poplave nije bilo kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti

11.06.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima izvijestilo je da provedenim izvidima nije utvrđeno da bi radovi u obnovi obiteljskih kuća na poplavljenom području županjske Posavine bili preplaćeni odnosno da bi bilo kakvih drugih nepravilnosti te da nisu ostvarena bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti te stoga nema osnova za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti državnog odvjetništva

Državno odvjetništvo izvide je provelo povodom anonimnog podneska i više novinskih članaka u svezi navoda o nezakonitostima i nepravilnostima obnove obiteljskih kuća i objekata nakon poplave na području županjske Posavine u svibnju 2014. godine, pojašnjavaju u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.

Dodaju kako je tijekom izvida pribavljena i analizirana relevantna dokumentacija, a na osnovu rezultata provedenih izvida državno je odvjetništvo zaključilo kako ne proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost odgovornih osoba Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

U poplavi koja je 2014. godine zadesila dio županjske Posavine nakon što je uslijed rekordnog vodostaja rijeke Save došlo do puknuća nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela, prozročena je materijalna šteta od 1,7 milijarde kuna, a smrtno su stradale dvije osobe.

Tužbe protiv države zbog pretrpljene štete od poplave do sada je, po pisanju medija, podnijelo nekoliko tisuća građana s poplavljenog područja županjske Posavine koji sumnjaju i kako je u obnovi došlo do niza nepravilnosti kojima su oštećeni.