VEDRO, ALI LEDENO

U novu godinu ući ćemo s puno sunca i minusa

28.12.2010 u 08:06

Bionic
Reading

Novu godinu dočekat ćemo uz obilje sunca, ali i uz prilično niske temperature, pa se uputite na trgove dobro utopljeni, savjetuju prognostičari

U utorak će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Samo ponegdje može zalepršati pokoja pahulja snijega. Jutarnja temperatura kretat će se uglavnom između -12 i -7°C, a ponegdje, osobito u gorskim predjelima, bit će i niža od -15°C. Danju će biti većinom između -5 i 0°C.

Na Jadranu će u utorak biti pretežno vedro. Puhat će slaba do umjerena, samo ponegdje pojačana tramontana. Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će se kretati od -10 do -5°C, a uz obalu i na otocima od -4 do 2°C. Najviše dnevne temperature bit će od 1 do 5°C, u zaobalju i ispod 0°C.

U srijedu i četvrtak na kopnu će biti djelomice sunčano i suho. Jutarnje temperature kretat će se uglavnom između -10 i -5°C, a ponegdje u gorskim predjelima i ispod -15°C. Danju će biti većinom između -2 i +3°C.

Na Jadranu će naredna dva dana biti uglavnom sunčano i malo manje hladno. Vjetar će oslabiti. Najviše dnevne temperature kretat će se do 10 Celzijevih stupnjeva.

Za doček na otvorenom dobro se odjenite

Na Silvestrovo će se nastaviti stabilno i suho vrijeme, u unutrašnjosti mjestimice s maglom. Temperature zraka bit će bez veće promjene, a oborina neće biti ni u novogodišnjoj noći. Oko ponoći se u unutrašnjosti očekuje između -6 i -3, a na Jadranu od 1 do 6 stupnjeva.

Svima koji namjeravaju dočekati Novu godinu na otvorenom stoga savjetujemo da ostave kišobrane kod kuće, ali da se dobro odjenu, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Mogućnost za prve slabe oborine u 2011. godini bit će tek u nedjelju.

Biometeorološka situacija bit će do kraja godine povoljna jer se ne očekuje južina koja bi mogla smetati meteoropatima.

Jedna zanimljivost

Jedna pučka izreka kaže: 'Kad na Novo ljeto sunce lijepo svijetli, riba, voća i vina dosta ćeš imati.' Iz toga bi se moglo zaključiti da nam barem u poljoprivredi slijedi bolja godina.