agitatori za matičnu državu

Dvoje novih zastupnika u njemačkom parlamentu dolaze iz BiH: Jedna je pobjegla od rata, drugi je rođen u Hannoveru

27.09.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Dvoje novoizabranih zastupnika u njemačkom parlamentu s liste SPD-a podrijetlom su iz BiH i u ponedjeljak su najavili medijima kako će svoju poziciju u Bundestagu iskoristiti da bi potaknuli rješavanje problema u BiH te da će se zalagati protiv politika podjela a za jačanje liberalne demokracije i građanske države

"Destruktivne snage (u BiH) su u posljednje vrijeme postale još agresivnije. Bilo bi važno da snage koje gaje ideju građanske države, liberalne demokracije i inkluzivnog društva zbiju redove i povedu bosanskohercegovačku naciju u budućnost. Etnofašističke snage je vode već 30 godina u prošlost", kazala je zastupnica Jasmina Hostert za sarajevski portal Klix.

Hostert, koja je rođena u Sarajevu 1982. godine, postala zastupnicom u Bundestagu kao i Adis Ahmetović koji je pak rođen u Hannoveru ali su mu roditelji tamo stigli iz BiH.

Jasmina Hostert, rođena Pašić, na početku rata u BiH teško je ranjena i ostala bez ruke nakon čega evakuirana u Njemačku na liječenje.

Mlada SPD-ova zastupnica u Bundestagu kazala je kako su njene spone s BiH neraskidive, tim prije što je s građanima Sarajeva preživjela neke od najtežih ratnih trenutaka pa joj je to dodatni motiv da se angažira.

"Stoga osjećam potrebu da pomognem. Također je vrlo bitno da se u domovini riješe problemi koji je prate od 90-ih godina, jer o njenoj sudbini ovisi i sudbina Europe", kazala je Hostert.

Adis Ahmetović je na izborima za Bundestag dobio čak 44 tisuće glasova a i sam je za portal "Dnevnog avaza" kazao kako je tim uspjehom iznenađen.

Istaknuo je kako nije zaboravio zemlju podrijetla pa se stoga i kani angažirati kako je to najavila i Hostert.

"Naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU. Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji ... Treba nam novi plan bolji plan od onog što je Merkel radila zadnjih 16 godina. Tu smo, Jasmina i ja, da se time bavimo, a motivacija je velika. 25 godina se bavimo sami sa sobom, a ne gledamo kako razviti ekonomiju. Mir i stabilnost su najbitniji, ulazak BiH u EU je ključ za stabilnost i mislim da Jasmina i ja možemo nešto napraviti", kazao je Ahmetović.

Novi mandat u Bundestagu dobio je i SPD-ov dugogodišnji parlamentarac podrijetlom iz Hrvatske Josip Juratović koji već godinama istupa kao protivnik nacionalističkih politika u BiH i zalaže se za jaču unutarnju integraciju te zemlje.