HAŠKI BJEGUNAC

U Novom Sadu potraga za Goranom Hadžićem

09.10.2009 u 14:14

Bionic
Reading

U Novom Sadu u petak je provedena akcija srbijanske žandarmerije u okviru potrage za jednim od dvojice preostalih haaških bjegunaca Goranom Hadžićem, javili su beogradski elektronički mediji

Akcija, za koju se neslužbeno doznaje da je riječ o pretrazi kuće, provedena je u naselju u kojemu se nalazi kuća u Hadžićevu vlasništvu, a u kojoj je on živio do srpnja 2004. godine i odakle je pobjegao nakon najava da bi mogao biti uhićen. U toj kući sada živi Hadžićeva sestra.

Ekipa za očevid nakon završetka akcije odnijela je kutije za koje se pretpostavlja da sadrže zaplijenjenu dokumentaciju.

Goran Hadžić jedan je od dvojice preostalih optuženika koje traži Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Po optužnici ICTY-a protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom srpnja 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području od sredine 1991. do kraja 1993. godine.

Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

Drugi preostali haaški bjegunac je nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.