MUKOTRPNI PREGOVORI

U novoj slovenskoj vladi sjedit će i dvoje bivših premijera?

21.08.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Nastavljaju se mukotrpni pregovori o formiranju nove slovenske vlade koji traju već gotovo tri mjeseca. Buduću slovensku vladu činit će koalicija od čak pet stranaka, a u njoj će prema svemu sudeći sjediti i dva bivša premijera, Miro Cerar i Alenka Bratušek

Marjan Šarec je u petak na tajnom glasovanju dobio 55 od 90 glasova u parlamentu i postao mandatar za sastav nove slovenske vlade koju će, uz njegovu Listu Marjana Šareca (LMŠ), činiti još Socijaldemokrati (SD), Stranka modernog centra (SMC), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Stranka Alenke Bratušek (SAB).

Izbor je omogućen odlukom Ljevice (L) koja ne želi ući u vladu, ali je prilikom Šarecova izbora za premijera dala novoj koaliciji odlučujućih devet glasova svojih zastupnika pa će vlada jednom kad se formira biti manjinska. Šarec sada u roku od dva tjedna mora parlamentu predložiti listu svojih ministara, a ako prođu na ispitivanjima u parlamentarnim odborima, slijedi ponovno glasovanje o cijeloj vladi.

S Ljevicom je dogovoreno da svojim glasovima podrži i formiranje vlade, a analitičari smatraju da će ona biti nestabilna i ne previđaju joj dug vijek trajanja.

Mandatar Šarec u nedjelju je nakon sastanka s predsjednicima stranaka koje će formirati vladu kazao medijima da je načelno dogovoreno kojoj će stranci pripasti vođenje kojeg resora.

Iako nije otkrio kome će pripasti koje ministarstvo, slovenski mediji pišu da bi LMŠ trebao dobiti četiri ministarstva koja će pokrivati resore zdravlja, unutarnjih poslova, uprave i financija. SMC-u još tehničkog premijera Mire Cerara trebala bi pripasti ministarstva vanjskih poslova, okoliša i prostornog uređenja te gospodarstva, kao i ministarstvo u kojem su objedinjeni sektori rada, obitelji i socijalne politike.

Pravosuđe, školstvo i kulturu trebali bi dobiti socijaldemokrati Dejana Židana, a obrana i poljoprivreda po neslužbenim informacijama idu u ruke umirovljenika Karla Erjavca. Stranka nekadašnje premijerke Alenke Bratušek trebala bi upravljati s tri ministarstva - infrastrukture, razvoja, kohezije i strateških projekata te dijasporom.

  • +2
Marjan Šarec, mandatar slovenske vlade Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U vladu bi trebali ući i svi predsjednici pet stranaka koalicije osim Dejana Židana, a on bi trebao postati predsjednik Državnog zbora (parlamenta). Tako će se u vladi naći dva bivša premijera/premijerke. Prema trenutnoj križaljci, odlazeći premijer Miro Cerar trebao bi postati novi ministar vanjskih poslova, dosadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec postao bi ministar obrane, a nekadašnja premijerka Alenka Bratušek vodila bi ministarstvo infrastrukture.

Koalicija Marjana Šareca, ako pregovori o podjeli fotelja proteknu bez većih problema, mogla bi preuzeti vlast sredinom rujna, čime će prestati mandat sadašnje tehničke vlade Mire Cerara.