PODIJELJENA MIŠLJENJA

U NO bez javnog natječaja za vladajuće odgovornost, za oporbu trik

25.01.2012 u 19:06

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, po kojima će Vlada postavljati članove upravnih i nadzornih tijela bez javnog natječaja, zastupnici SDP-a i HNS-a smatraju mogućnošću za preuzimanjem cjelokupne odgovornosti za poslovanje u državnim tvrtkama, a iz HDZ-a i HDSSB-a to nazivaju običnim "demagoškim trikom" i povratkom na odabir politički podobnih

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako su izmjene potrebne zbog dva razloga - i to zbog usklađivanja sa zakonskim prijedlozima (Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o državnim službenicima) i radi zaštite interesa Republike Hrvatske i jedinica lokalne samuprave u upravljanju trgovačkim društvima u kojima imaju dionice ili udjel u vlasništvu.

"Neophodno je da Vlada RH može predlagati članove upravnih tijela, nadzornih odbora na temelju stručnosti i odgovornosti kandidata bez provođenja postupka javnog natječaja koji ne jamči sposobnost upravljanja javnim tijelima", rekao je ministar Bauk. Ocijenio je kako je to rješenje "transparentnije" te najavio da će vrlo brzo nakon izmjena Vlada predložiti i novi zakon.

"Dobra politika zna dobro upravljati javnim sredstvima, a loša to čini loše", kazao je zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh ustvrdivši da su dosad već "testirali" model javnog natječaja koji je predložila prošla Vlada, te da se pokazalo kako su to bile prilike za podijele sinkeure, a bez obveza i odgovornosti.

Naveo je da Vlada sad želi uzeti stvar pod kontrolu, preuzeti odgovornost odnosno definirati tko je odgovoran za poslovanje javnih poduzeća.

Zastupnik HDZ-a Josip Đakić smatra pak da je riječ o "demagoškom triku", rekavši da će odsada sredstvima upavljati politički podobni. I njegov stranački kolega Josip Salapić ocijenio je da Vlada preuzima odgovornost "za zbrinjavanje kadrova iz koalicije".

Hrvatski laburist Nikola Vuljanić podsjetio je na slučaj s Brodosplitom, kada je zastupnik Jurjević pitao "Di su šoldi!", a ministar mu je odgovorio da ne zna. Rekao je kako očekuje da se više ne dogodi da nadzorni odbor napravi tri ili četiri kriminalna ili loša koraka, a da ministar kaže da ništa ne zna.

Zastupnik SDP-a Josip Leko ustvrdio je da institut javnog natječaja izgleda transparento, ali da iskustvo govori da nije tako. Čistije je da se preuzme odgovornost za javne poslove jer "iskustvo iz proteklog mandata oko imenovanja putem javnog natječaja nije referentno", ocijenio je te dodao kako se i po natječaju imenovalo iz državne uprave, pa se "potrošilo još malo novca i zamaglila cijela situacija".

Ustvrdio je da je lanac odgovornosti sada neprekinut kakav i treba biti: vlasnik-skupština-nadzorni odbor.

Zastupnik HDZ-a Branko Bačić rekao je da se ni dosad odgovornost Vlade i ministra nije delegirala na nadzorni odbor već je i dalje odgovornost ostala na njima, a na Lekine tvrdnje prigovorio je i Đuro Popijač (HDZ) rekavši da je kroz javni natječaj prošlo 1.400 eminentnih stručnjaka iz poslovnog svijeta u posljednje dvije godine i da je iskustvo javnog natječaja "itekako referentno".

Stojimo iza tih ljudi i njihovih rezultata koji će se iskazati u rezultatima javnih poduzeća, ostvarenih prihoda i dobiti, naglasio je Popijač

Jadranka Kosor (HDZ) podsjetila da je predhodna Vlada donijela niz propisa i odluka da se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne politički utjecaj pa tako, dodala je, ministri više nisu mogli biti članovi nadzornih odbora. Podsjetila je i na odluku o o antikorupcijskim planovima i programima koju su sva javna poduzeća morala poštovati, a Vlada je to nadzirala.

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zaključio je da će se izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa urušiti kvaliteta državne službe.

Zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković rekao je da će i oni biti protiv prijedloga. "Jasno je da ne postoji najbolji i najefikasniji sistem korporativnog upravljanja na svijetu, ali očekivali smo da će zakon umnogome vezan za sukob interesa i za crne torbe i raznorazne fondove, ali od toga ništa", naveo je Vinković.