MERKEL ILI STEINMEIR

U Njemačkoj počeli opći izbori

27.09.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Birališta diljem Njemačke otvorena su u nedjelju ujutro u 8 sati na općim izborima na kojima će 62,2 milijuna glasača odlučiti da li će na vlasti ostati konzervativna političarka Angela Merkel, prva žena kancelarka u njemačkoj povijesti, ili će je poraziti njen glavni protivnik, socijaldemokratski kandidat Frank-Walter Steinmeier

Posljednje ankete uoči izbora pokazuju tijesnu prednost za demokršćansko-liberalnu koaliciju. Prema rezultatima istraživanja instituta Forsa, Unija CDU/CSU bi osvojila 33 posto glasova, a FDP 14 posto. Time bi demokršćansko-liberalna koalicija osvojila isti broj glasova kao i tri stranke lijevog spektra SPD, Ljevica i Zeleni pa tako niti jedna opcija ne bi imala većinu. U slučaju takvog ishoda mnogi računaju s nastavkom vlade velike koalicije ali je to Angela Merkel u više navrata odbacila.

Demokršćansko-liberalna koalicija mogla bi usprkos tijesnom ishodu osvojiti vlast i to zahvaljujući tzv. dodatnim mandatima koje jedna stranka osvoji ako u izbornoj jedinici osvoji velik broj prvih glasova, kojima se biraju direktni mandati i drugih, kojima se biraju same stranke.

Predizborna kampanja protekla je mirno i usredotočeno na gospodarsku krizu. Merkel je obećala stimuliranje gospodarskog rasta u koaliciji s FDP-om, najjačim zagovornikom slobodnog tržišta. Socijaldemokrati su iznijeli ambiciozanplan za stvaranje 4 milijuna novih radnih mjesta, od kojih bi pola bilo u novim ekološki prihvatljivim tehnologijama. CDU i FDP namjeravaju i produžiti životni ciklus postojećim nuklearkama, dok ih SPD i Zeleni, dođu li na vlast, žele posve razgraditi do 2020.

Birališta se zatvaraju u 18.00, nakon čega se očekuje prve projekcije izbornih rezultata na temelju izlaznih anketa. U nedjelju se osim saveznih održavaju i izbori za parlamente saveznih zemalja Schleswig-Holstein i Mecklenburg-Vorpommern.