RADIKALIZACIJA DRUŠTVA

U Njemačkoj drastičan porast ksenofobije

13.10.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Njemačko se društvo pojačano radikalizira i to u smjeru desnog političkog spektra, pokazali su rezultati istraživanja socijaldemokratske zaklade Friedrich-Ebert objavljenog u srijedu

35,6 posto ispitanih građana smatra kako je Njemačka "u opasnoj mjeri" prenapučena strancima, dok 30 posto drži da stranci dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristili njezin socijalni sustav. Isto toliki postotak smatra da bi u vrijeme nedostatka radnih mjesta strance trebalo vraćati u zemlje iz kojih su došli, proizlazi iz studije "Srednji stalež u krizi – desno ekstremni svjetonazori u Njemačkoj 2010." što ju je za zakladu Friedrich-Ebert, bliskoj socijaldemokratima, načinila skupina znanstvenika iz Leipziga.

Studija pokazuje i porast desno-konzervativnih ali i ksenofobičnih svjetonazora u usporedbi s posljednjim ispitivanjem provedenim 2008. Dok se prije dvije godine otprilike petina ispitanih mogla svrstati među ksenofobe, ovogodišnja studija pokazuje da je načelno prema strancima negativno nastrojena četvrtina populacije.

Visok postotak, 58,9 posto, jest i onih koji smatraju da bi muslimanima u Njemačkoj trebalo biti ograničeno obnašanje vjerskih običaja. Na istoku zemlje, gdje je i stupanj ksenofobije viši, postotak onih koji bi muslimanima ograničili vjerske slobode sa 75,5 posto još se viši.

Ispitivanje se bavilo i odnosom Nijemaca prema demokraciji i totalitarnim režimima. Iz tog dijela ispitivanja proizlazi da 13 posto ispitanih priželjkuje pojavu nekog novog "vođe" (Fuehrera) koji bi "čvrstom rukom" vladao Njemačkom. 10 posto ispitanih smatra da je nacionalsocijalizam "imao i dobrih strana" a 17 posto smatra da židovi i "dan danas imaju prevelik utjecaj".

Glasnogovornik savezne vlade Angele Merkel, Stefan Seibert, rezultate ispitivanja okarakterizirao je kao "prilično zastrašujuće".

Analitičari rezultate ispitivanja drže zabrinjavajućim i u svjetlu činjenice da je ono provedeno u proljeće ove godine, dakle prije velike društvene rasprave o useljeničkoj politici, koja se tijekom ljeta rasplamsala u Njemačkoj i koja je, prema opće uvriježenom mišljenju, dodatno produbila razdor između useljenika, posebice onih muslimanske vjeroispovijesti, i domicilnog stanovništva.