koronavirus

U New Yorku u Central Parku podižu poljsku bolnicu

29.03.2020 u 23:11

Bionic
Reading

U New Yorku u Central Parku traje podizanje poljske bolnice koja će primati oboljele od koronavirusa, piše u nedjelju agencija France presse

Više desetaka osoba radilo je u nedjelju na travnjaku East Meadow, jednom od velikih igrališta slavnog njujorškog parka.

To mjesto je izabrano jer se nalazi blizu jedne od bolnica.

Bolnicu podiže Samaritan's Purse, evangelička humanitarna organizacija iz Sjeverne Karoline, koja je poslala šezdesetak osoba i koordinira svoje djelovanje s guvernerom države New York, Andrewom Cuomom, američkom agencijom za upravljenje u hitnim situacijama (FEMA) i tvrtkom Mount Sinai.

"Nadam se da će bolnica biti operativna za 48 sati i moći početi primati pacijente", rekao je koordinator tima Elliot Tenpenny. 

Poljska bolnica će imati kapacitet za 68 osoba, te na raspolaganju opremu i osoblje potrebne za prihvat oboljelih od koronavirusa.

Osim logističke ekipe za tu bolnicu, Samaritan's Purse će također tamo uputiti liječnike i medicinske sestre.

Ta organizacija je već postavila jednu od takvih privremenih bolnica u Cremoni, na sjeveru Italije, također za oboljele od koronavirusa, rekao je Tenpenny.

Guverner Cuomo je objavio u nedjelju da država New York sada ima 59.513 oboljelih i 965 umrlih, pa je daleko najzahvaćenija savezna država u zemlji.

"Bolnice se pune u cijelom gradu i treba im pomoć. Zato smo ovdje", naglasio je liječnik organizacije koja je već ima iskustva u područjima sukoba i prirodnih katastrofa.