TRANSFORMACIJA RUŠEVINA

U New York stigao brod od ostataka 'blizanaca'

02.11.2009 u 20:33

Bionic
Reading

Američki ratni brod u koji je ugrađeno 7.5 tona čelika iz tornjeva "Blizanaca" Svjetskog trgovačkog centra (WTC), srušenih u terorističkom napadu Al Kaide 11. rujna 2001., u ponedjeljak je uplovio u luku New Yorka čije ime nosi, uz pozdravne topovske plotune

NEW YORK - Radnici spasilačkih službi, rođaci poginulih u rušenju WTC-a, te mnogobrojni građani okupili su se na obali kako bi pozdravili USS New York i njegovu posadu.

Brod je pozdravio New York s 21. topovskim plotunom, zaustavivši se kod tzv. Nulte točke, mjesta rušenja tornjeva WTC-a, da bi nastavio uzvodno rijekom Hudson prema mostu George Washingtona, praćen s 20-ak lučkih remorkera i drugih plovila, izvijestile su newyorške TV postaje.

Brod će kasnije pristati uz Dok 88, gdje će se u subotu održati svečanost stavljanja broda u službu.

Brod će ostati u New Yorku do Dana veterana 11. studenoga, nakon čega se vraća u matičnu luku Norfolk, u Virginiji.

USS New York, dug 208 metara i nosivosti 28.000 tona, amfibijski je brod iz klase San Antonio, koji na palubi može nositi helikoptere ili zrakoplove MV-22 Osprey sa zakretnim rotorima.

U službi su već četiri broda klase San Antonio, a još četiri su u gradnji, od kojih su dva posvećena spomenu na 11. rujna 2001. USS Arlington odaje počast žrtvama napada na Pentagon, dok USS Somerset nosi ime okruga u Pennsylvaniji gdje se srušio let 93 United Airlinesa, jedan o četiri oteta zrakoplova s kojima su izvedeni napadi na New York i Washington 11. rujna 2001., u kojim je ubijeno gotovo 3,000 ljudi.