PAD AIR FRANCEA U ATLANTIK

U nestalom zrakoplovu bio i hrvatski pomorac

01.06.2009 u 12:19

Bionic
Reading

U zrakoplovu Air Francea koji je nestao s 228 osoba na letu iz Brazila u Francusku bio je i hrvatski pomorac Z.M. rođen 1964, koji se vraćao u Hrvatsku. Tu informaciju dobilo je hrvatsko veleposlanstvo u Parizu, kojemu je supruga pomorca javila da se on nalazio na letu broj AF 447

Kako doznaje Jutarnji list, Hrvat je zakasnio na svoj redovni let, pa se morao ukrcati na prvi sljedeći, a to je bio upravo zrakoplov Airbus 330 za čijim ostacima je potraga još u tijeku. U utorak ujutro započeto je pretraživanje dubina Atlantskog oceana kako bi se ušlo u trag zrakoplovu i nestalim putnicima.

U zrakoplovu Air Francea koji je u ponedjeljak na letu od Rio de Janeira do Pariza nestao iznad Atlantika, nalazio se i jedan hrvatski državljanin, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

U zrakoplovu se nalazilo 228 osoba, a francusko ministarstvo transporta i uprava Air Francea objavili su popis nacionalnosti 216 putnika i 12 članova posade.

Svih 12 članova posade i još 61 putnik francuski su državljani, a među ostalima ih je 58 iz Brazila, 26 iz Njemačke, 9 iz Kine, 9 iz Italije, 6 iz Švicarske, 5 iz Libanona, 5 iz Velike Britanije, 4 iz Mađarske, 3 iz Irske, 3 iz Norveške, 3 iz Slovačke, 2 iz Španjolske, 2 iz Maroka, 2 iz Poljske, 2 iz Sjedinjenih Država te po jedan putnik iz Južnoafričke Republike, Argentine, Austrije, Belgije, Gambije, Islanda, Filipina, Rumunjske, Rusije, Turske, Kanade, Estonije, Nizozemske, Švedske, Danske i Hrvatske.

Među 228 osoba u zrakoplovu bilo je 126 muškaraca, 82 žene, 7 djece i dvoje male djece. U zrakoplovu je bio i član brazilske kraljevske obitelji, 26-godišnji princ Pedro Luis de Orleans e Braganca, potomak posljednjeg brazilskog cara Pedra II. koji je svrgnut 1889. pred proglašenje republike.

Zrakoplov je iz Rija poletio u nedjelju u 19.29 sati po mjesnom ili u 00.29 sati po srednjoeuropskome vremenu i trebao je sletjeti u parišku zračnu luku Roissy u 11.10 sati, ali nije stigao. Tijekom noćnog leta preko Atlantika nije se javio, kao što je bilo planirano i po svoj prilici ga je pogodio grom, misli Air France i nema nikakve nade da ima preživjelih.

Zrakoplov je nestao s radarskih zaslona pošto je napustio područje koje prati brazilska kontrola letenja i nekoliko minuta prije nego je ušao u senegalski zračni prostor, objavila je brazilska uprava. Zrakoplov je u 4.14 po srednjoeuropskom vr.emenu odaslao automatsku poruku o 'kvaru na električnim instalacijama'.

'Najvjerojatnije je u zrakoplov udario grom', izjavio je Francois Brousse, direktor za odnose s javnošću Air Francea, koji drži da je ta 'hipoteza najvjerojatnija'. 'Zrakoplov je ušao u olujnu zonu sa snažnim perturbacijama koje su prouzročile otkazivanje uređaja', rekao je Brousse novinarima.

Brazilsko ratno zrakoplovstvo počelo je u ponedjeljak potragu za nestalim zrakoplovom, a u potragu su, kako prenose mediji, sada uključilo i francusko zrakoplovstvo. Takav tip zrakoplova, Airbus 330-200, opremljen je za zone u kojima su perturbacije posljedica snažnih tropskih oluja, rekao je Jean-Louis Borloo, francuski ministar za ekologiju i energetiku, no dodao je da se u ovom slučaju vjerojatno radi o stjecaju niza okolnosti.

'Zrakoplov Air Francea sa 216 putnika na putu iz Rio de Janeira prema Parizu nije u predviđeno vrijeme stigao na odredište i nestao je s radarskih zaslona', rekla je glasnogovornica uprave pariških zračnih luka.

Brazilski zrakoplovi poletjeli su s otoka Fernando de Noronha kako bi iznad Atlantskog oceana počeli potragu za nestalim zrakoplovom, kazao je glasnogovornik brazilskog zrakoplovstva Henry Wilson

'U svom posljednjem javljanju kapetan je javio o turbulencijama, a nakon toga veza je pukla' rekao je dužnosnik pariškog aerodroma. Iz zrakoplova poslana automatska poruka o problemu s električnim instalacijama 15-ak minuta nakon ulaska u olujno područje s jakim tubulencijama. 'Najvjerojatnije je da je u zrakoplov udarila munja', rekao je Brouse.

Rodbina nestalih putnika i osoblja okuplja se u pariškoj zračnoj luci


Borloo je potvrdio je da je riječ o nesreći te da se može očekivati najgori scenarij. 'Zrakoplov bi do sada već ostao bez goriva. Moramo se pripremiti na najgori scenarij', rekao je Borloo. Potraga je otežana jer je zrakoplov u trenutku kada je nestao s radara bio iznad Atlantskog oceana i otvorenog mora. U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle oformljen je krizni stožer za rodbinu nestalih putnika i osoblja. U zrakoplovu su bili uglavnom francuski i brazilski državljani, no mnogo je i Talijana i Britanaca.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je' duboku brigu' zbog ove nesreće. Naložio je svim nadležnim tijelima da daju sve od sebe u potrazi za zrakoplovom i rasvijetle okolnosti nestanka, piše BBC.

Izgledi za nalaženje preživjelih od 228 putnika i članova posade zrakoplova A330-200 Air Francea koji je u ponedjeljak nestao nad Atlantikom 'vrlo su mali', rekao je Sarkozy.

Sarkozy je izjavu dao u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle gdje je došao utješiti obitelji i rođake putnika na letu od Rio de Janeira za Pariz koji su u ponedjeljak pred zoru nestali na oko 500 kilometra od brazilske obale.

Sarkozy je također rekao da je francuska vlada od vlasti SAD-a zatražila pomoć u utvrđivanju mjesta pada pomoću satelita.