NA SPLITSKOJ RIVI

U nedjelju ipak prosvjed branitelja

28.04.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Premda su se u povodu proslave 20 godina osnutka 4. splitske brigade, veterani te postrojbe, kao i splitska Hvidra formalno ogradili od prosvjeda, taj skup će se ipak kako je bilo najavljeno održati u nedjelju

Prosvjed će se održati u nedjelju u 13 sati na splitskoj Rivi, a kao glavni organizatori su u prvom planu Željko Sačić i Željko Strize. Povod prosvjeda je haška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Strize i Sačić su već organizirali sličan skup s dominantno antieuropskom retorikom krajem veljače zbog branitelja Tihomira Purde. Već tada su u braniteljskim redovima bile jasno vidljive podjele. Zbog toga je teško vjerovati da će bez moćne HDZ-ove infrastrukture i podrške Hvidre odaziv na prosvjed biti masovan.

Kako se može vidjeti na propagandnom materijalu pripremljenom za nedjeljni skup, glavno pitanje glasi: 'Koliko košta fotelja u Europskom parlamentu?' Spominju se i banke, Ina, plin, telekomunikacije, brodogradilišta, elektroprivreda, a pažnju plijeni detalj europskih zvjezdica dizajniranih kao kruna Isusa Krista. Već više puta se na prosvjedima sudbina Ante Gotovine naglašeno uspoređivala s Kristovim mučeništvom.

Mada prosvjed pada na 1. svibnja Praznik rada, branitelji napominju da je taj dan i dan akcije Bljesak. Danas je i gradska organizacija stranke SDP-a Split pozvala svoje članstvo i simpatizere u nedjelju na tradicionalni prvomajski uranak na Marjanu.