STIŽU PROLJETNI PLJUSKOVI

U nedjelju hladno, u ponedjeljak ujutro i do -3

30.03.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Nakon natprosječno toplog ožujka u travanj konačno ulazimo s promjenjivijim i malo svježijim vremenom koje će biti primjereno razdoblju godine, jer je već od davnina u pučkoj meteorologiji poznata izreka 'Zmotan kak aprilsko vreme', najavljuju prognostičari

U subotu će u kontinentalnim krajevima Hrvatske biti pretežno sunčano i ponovno toplije uz dnevni maksimalac do 20°C. Navečer i u noći očekuje se naoblačenje, a ponegdje su mogući i lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano. Navečer slijedi postupan porast naoblake. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će do večeri biti pojačano. Najviše dnevne temperature kretat će se od 17 do 22 celzijevca.

U nedjelju će u unutrašnjosti biti osjetno hladnije. Kiša će ujutro prestati padati, a tijekom dana će se i djelomično razvedriti. U gorju je tijekom noći i jutra moguć i snijeg. Puhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura će većinom biti između 5 i 10°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Lokalno postoji mogućnost slabe kiše, a ponegdje i pokoji pljusak praćen grmljavinom. Puhat će umjereno jugo koje će okretati na umjerenu i pojačanu buru uz osjetan pad temperature zraka. Podno Velebita puhat će olujna bura. Do bure će još biti toplo, a s prolaskom fronte temperature će biti u padu pa će večer biti prohladna.

U ponedjeljak će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno sunčano. Ujutro će u unutrašnjosti mjestimice biti slaboga mraza uz temperaturu između -3 i +2°C. Danju će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu krajem dana slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura kretat će se u unutrašnjosti do 18, a na Jadranu do 20 stupnjeva Celzijusa.

U utorak se ponovno očekuje postupan porast naoblake, a poslijepodne i navečer mjestimice i kiša najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima. Puhat će umjereno i pojačano jugo, a u unutrašnjosti jugozapadnjak. Temperatura zraka bit će u porastu, osobito jutarnja.

Sredinom tjedna nastavit će se promjenjivo vrijeme s mjestimičnom kišom te pljuskovima i grmljavinom.

Kiše koje nam stižu samo će malo ublažiti posljedice dugotrajne suše, osobito u područjima u kojima će oborine biti obilnije, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.


Zanimljivosti

- 1. travnja 1960. godine lansiran je prvi meteorološki satelit TIROS-1 (SAD), a 1965. osnovano je Hrvatsko meteorološko društvo.

- 2. travnja 1958. god. u tornadu u Wichita Fallsu (SAD) brzina vjetra iznosila je 450 km/h.

- 3. travnja 1996. god. Zabilježeni su obilna kiša (Baške Oštarije 173, Goveđari 150 mm) i olujno jugo na Jadranu.

Tri dana zaredom u Škotskoj je proteklih dana mjerena rekordno visoka temperatura za ožujak. Dosadašnja najviša temperatura izmjerena u ovom mjesecu 1957. i 1965. godine iznosila je 22.2 °C. U nedjelju, 25. ožujka temperatura je u mjestu Fyvie Castle dosegnula 22.8 °C što je bio novi rekord za ožujak. Prosječna dnevna temperatura za ožujak je inače oko 10 °C. Vrlo toplo (iako ne i rekordno za ožujak) proteklih je dana bilo i u ostatku Velike Britanije. London je u petak i subotu mjerio temperaturu od 20 °C, što je oko deset stupnjeva toplije od prosjeka.