KRVAVA SUBOTA U AFGANISTANU

U napadu na bolnicu 60 ubijenih, 120 ranjenih

25.06.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Najmanje 60 pacijenata, posjetitelja i članova medicinskog osoblja ubijeno je u subotu u napadu vozača samoubojice na bolnicu u gradu Azri u središnjem Afganistanu, samo dva dana nakon što je SAD najavio početak povlačenja svojih trupa iz te zemlje

Službeni Kabul smatra da je riječ o napadu 'bez presedana' tijekom desetogodišnjeg ratovanja, s obzirom na izbor napadačeva cilja. Talibani, čiji napadači samoubojice najčešće za ciljeve biraju pripadnike afganistanskih i stranih vojnih snaga ili glavne upravne zgrade, odmah su izvijestili kako nemaju ništa s napadom, što je za njih prilično neuobičajeno. U napadu koji se dogodio samo 60 km južno od Kabula u pokrajini Logar, ranjeno je 120 osoba - pacijenata, posjetitelja i medicinskog osoblja.

'Šezdeset naših sunarodnjaka ubijeno je. Ovaj nečovječni čin je bez presedana u našoj ratom napaćenoj zemlji', priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Službeni Kabul izvijestio je da među ubijenima ima žena i djece. Glasnogovornik uprave pokrajine Logar rekao je kako se napadač samoubojica terenskim automobilom zaletio u bolnicu u gradu Azri.

France presse piše kako islamistički pobunjenici obično vrlo brzo preuzimaju odgovornost za napade, no demantiraju ih ukoliko ima civilnih žrtava. Ovaj napad još je jedan dokaz da su, bez obzira na to što tvrde Washington i ili NATO, pobunjenički napadi vrlo aktualni i česti u zadnjih nekoliko godina, a gerilski napadi talibana ne prestaju ni u jednome dijelu zemlje. Upravo suprotno, napadi se događaju i u pokrajinama koje su dosad bile pošteđene pobunjeničkih akcija.