HABUŠ SE UGLEDAO NA STRANAČKOG ŠEFA

U nadzorne odbore gradskih tvrtki - bez natječaja!

21.02.2012 u 23:07

Bionic
Reading

Javni natječaji za izbor osoba koje će nadgledati poslovanje gradskih tvrtki i ustanova otišli su u povijest i u Gradu Varaždinu, baš kao što je to slučaj na državnoj razini

Grad Varaždin više neće raspisivati javne natječaje za izbor članova nadzornih odbora, upravnih vijeća i savjeta svojih tvrtki i ustanova. Gradsko vijeće stavilo je van snage 'Odluke o načinu provedbe javnog natječaja i uvjetima za članove uprava, upravnih, odnosno nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima Grad Varaždin ima udjele ili dionice.

'U svakom trenutku jedinica lokalne samouprave može predlagati članove upravnih tijela i nadzornih odbora na temelju stručnosti i odgovornosti kandidata, a bez provođenja postupka javnog natječaja koji iziskuje dulji protek vremena, a istovremeno ne jamči sposobnost upravljanja tim tijelima', objasnio je ukidanje javnih natječaja varaždinski gradonačelnik Goran Habuš (HNS) te se pozvao na nedavne zakonske izmjene koje su omogućile imenovanje osoba u državne tvrtke.

Nitko ne spori da javni natječaji u Gradu Varaždinu nisu bili (uvijek) jamstvo da će u nadzorne odbore, upravna vijeća i savjeta uistinu ući stručne osobe. Naime, nerijetko se događalo da se na natječaj javi niz stručnih osoba, ali su na kraju znali ipak prevagnuli politički razlozi imenovanja. Jednostavno, većini u Gradskom vijeću draže su bile političke i neke slične reference, nego stručne.

No umjesto da se promijeni ili doradi završnica provedbe javnih natječaja ustrojavanjem posebnog stručnog tijela za izbor ili jednostavno otvoreno i javno raspravi o svim kandidatima – većina u Gradskom vijeću koju predvodi HNS jednostavno je ukinula natječaje te time učinila ne korak, nego dva unatrag.

Možda se ukidanjem natječaja uistinu dobiva nešto na vremenu, ali je pitanje nije li to na štetu kvalitete. Takva dvojba javila se već ovog ponedjeljka kada je Gradsko vijeće postavilo pedesetak osoba u nadzorne odbore, upravna vijeća i savjete gradskih tvrtki i ustanova. Ključ za njihov odabir bio je jednostavan: vladajuća većina dobila je mjesta ovisno o broju vijećnika, a ono što je ostalo upražnjeno po pola su podijelili HNS i SDP.

Da stvar bude gora, iako u strankama imaju stručnije osobe, u upravna vijeća i savjete postavljeni su uglavnom osobe koje nemaju nikakve veze s djelatnošću poduzeća i ustanova, pa će tako komunalna poduzeća nadgledati željezničari i zubari, a neke institucije u kulturi imat će više članova savjeta nego - zaposlenih!

Tako se opet nameće zaključak da su mjesto u nadzornim i savjetodavnim tijelima i dalje doživljava prije svega kao dobra prilika za zaradu, a ne kao odgovorna dužnost kojoj nije dorastao baš svatko. Kamo vodi takva praksa, rječito su pokazale afere u varaždinskim gradskim tvrtkama koje još čekaju sudski epilog. Dok su danas vladajući u Gradu Varaždinu bili u oporbi, na to su jasno ukazivali, ali kada su došli na vlast, vrlo brzo su zaboravili. Tako su u Varaždin, umjesto najavljenih promjena, stigle samo - zamjene.